27 unika och spännande presenter till 1-åriga killar

Uppdaterad 2 maj, 2024

Publicerad

Tegen de tijd dat een babyjongen zijn eerste verjaardag bereikt, heeft hij een ongelooflijke transformatie ondergaan, waarbij hij evolueert van een kleine, slaperige zuigeling tot een bijna-peuter met een unieke persoonlijkheid. Tijdens dit eerste jaar vindt zowel zijn fysieke als mentale groei plaats in een tempo dat zijn weerga niet kent.

Als je op zoek bent naar een cadeau voor een jongetje van een jaar dat zijn ontwikkeling blijft bevorderen, kan deze compilatie van 27 suggesties nuttig zijn. We hebben speelgoed en cadeaus opgenomen die verschillende aspecten van de groei bevorderen en inspelen op de verschillende interesses en persoonlijkheden van kleine jongens, zodat je zeker iets geschikts vindt voor de jongen voor wie je gaat winkelen.

1. Träramp för Racing med Bilar

Motivering: En rolig leksak som designats med säkerhet i åtanke och som uppmuntrar problemlösning och förbättrar koordination mellan hand och öga.

Den här trärampen för racing med bilar från Top Bright är en perfekt present till en 1-åring som älskar bilar. Designen med flera nivåer använder gravitation för att få bilarna att rulla ner ända till botten, så det behövs inga batterier, bara fantasi.

Den här färgglada leksaken inkluderar en ramp och fyra bilar, var och en med en egen färg. Rampen är gjord av trä och BPA-fri plast, och bilarna av solitt trä. Bilarna har designats med småbarn i åtanke. Metallaxlarna som håller de fyra däcken sitter fast permanent och kan inte tas bort, så det finns inga smådelar som är farliga för småbarn. Den här roliga leksaken kommer att hjälpa barn att utveckla viktiga färdigheter, såsom koordination mellan hand och öga och finmotorik. Den lär dem om orsak och verkan och problemlösning medan de kommer underfund med hur man får bilarna att åka nedför ramperna. Den här presenten kommer att bjuda på timmar av underhållning för det tursamma barn som du ska köpa något till.

Fördelar
 • Förbättrar koordinationen mellan hand och öga
 • Utvecklar finmotoriken
 • Lär barn om orsak och verkan
 • Kräver inga batterier

Nackdelar
 • Bilarna kan fastna på ramperna

 

2. VTech KidiBeats Drum Set

Motivering: Detta interaktiva trumset får 1-åringar att rocka loss samtidigt som de tränar musik, inlärning och motorik.

VTech KidiBeats Drum Set är en rolig musikleksak som är perfekt för en 1-årings spirande intresse för att skapa musik. Det levereras med tre trumpads och en cymbal, som alla ger unika ljud som främjar sensorisk utveckling i den här åldern. Små barn kan spela med till 9 olika melodier i roliga musikstilar och sjunga med till bokstäver, siffror och mycket mer.

Med 4 lägen som fri lek, följ med, bokstäver och siffror underhåller detta trumset i timmar samtidigt som det bygger upp färdigheter. LED-lampor på varje trumpad ger extra visuell stimulans. Trumstockar ingår så att små barn kan rocka loss på de fastsatta trummorna och cymbalerna och träna sin motoriska koordination. De interaktiva ljusen, ljuden och texturerna stimulerar 1-åringars sinnen och nyfikenhet samtidigt som de främjar fantasi, kreativitet och inlärning.

Fördelar
 • Utvecklar musikaliska, sensoriska och motoriska färdigheter
 • 4 lägen för att anpassa barnets färdigheter
 • Spelar 9 melodier i olika musikstilar
 • Lär ut bokstäver, siffror och mycket mer
 • LED-lampor på trumpads

Nackdelar
 • Kan vara högljudd

 

3. Bobby Car Next

Bobby Car Next

Motivering: När barnet knuffar runt sig samtidigt som det ser ljusen och hör ljuden kommer de inte ens inse att det tränar sin styrka och balans.

Vid ett års ålder är de flesta barn bra på att ta stöd av sina ben, har god grundläggande styrka i kroppen och har kommit en bra bit på vägen mot att lära sig att gå. Leksaker man åker på sittandes hjälper till att stärka benmusklerna eftersom barnen måste skjuta sig själva och leksaken framåt för egen maskin. De måste även lära sig att koordinera kroppen lemmarna, vilket hjälper deras fysiska utveckling.

Bobby Car Next-gåbilen håller hög byggkvalitet, och med sin viktgräns på 50 kg samt fördjupningar för äldre barns knän kommer den hålla bra mycket längre än ett års ålder. Ljus och en tuta gör det ännu roligare att använda den och låter dessutom småttingarna lära sig att använda enkel teknik genom att sätta på och stänga av dem.

Fördelar
 • Hög byggkvalitet
 • Neutrala färger – yngre syskon kan ärva den
 • Förvaringsutrymme för andra leksaker
 • Främjar fysisk utveckling
 • Ljusen släcks automatiskt – tar inte slut på batteriet

Nackdelar
 • Vissa funktioner kräver batterier
 • Kräver en vuxens uppsikt

 

4. Brio – Min Första JärnvägBrio

Brio My First Railway

Motivering: Klassisk järnvägsleksak som uppmuntrar barn att bygga och främjar fingerfärdighet, koordination och fantasifull lek.

Järnvägar är en klassisk barnleksak som ofta ges bort i present till 1-åriga pojkar, och inte utan anledning; tågspår erbjuder gott om pedagogiska möjligheter och är dessutom väldigt mångsidiga, vilket innebär att det inte bara finns ett enda sätt att leka med dem. Barnen kan bygga sin egen räls och experimentera med sina färdigheter och sin fantasi.

Att bygga rälsen kräver en hel del finmotorik och fingerfärdighet, och att skjuta tågen längs med spåret främjar fysiska förmågor och styrkor, såsom att kunna sitta på huk, krypa och balansera. Brio – Min första järnväg kan byggas ihop med andra typer av tågspår i trä, så den kan användas på olika sätt i takt med att barnen blir äldre.

Fördelar
 • Klassisk, tidlös leksak
 • Främjar förmågan att bygga
 • Förbättrar fysiska färdigheter och fingerfärdighet
 • Uppmuntrar fantasifull lek
 • Kan anslutas till andra tågspår i trä

Nackdelar
 • Kräver en vuxens hjälp inledningsvis

 

5. Fisher-Price Laugh & Learn Baby Toy Game & Learn Controller

Motivering: Denna låtsaskontroll för videospel engagerar barnet i leken samtidigt som den lär ut tidiga begrepp som bokstäver, siffror, former och färger.

Fisher-Price Laugh & Learn Game & Learn Controller ser ut precis som en tv-spelskontroller för mamma och pappa. Men det här är en handkontroll som är gjord bara för bebisar och som får dem att skratta och lära sig med ljus, musik och fraser.

Bebisar från 6 månaders ålder kan trycka på de lättgreppade formknapparna för att höra sånger, ord och ljud som stimulerar deras växande sinnen. Det finns också en joystick och en vippströmbrytare för att utveckla motoriken. Med två lägen – Lärande och Lek – växer leksaken med barnet genom utvecklingsstadierna upp till 3 års ålder.

Fördelar
 • Lär ut alfabet, siffror, färger och former
 • Två lägen för anpassning till barnets inlärningsstadium
 • Roliga ljus, musik och fraser
 • Formknappar som är lätta att greppa
 • Joystick och vippströmbrytare utvecklar motoriska färdigheter

Nackdelar
 • Kräver batterier

 

6. Lego Duplo Klassisk Deluxe-Klosslåda

Lego Duplo Classic Brick Box Building Set

Motivering: Duplo är tidlöst, har fantastisk byggkvalitet och är en leksak som möjliggör öppen och fantasifull lek som uppmuntrar barnen att bygga saker.

Duplo tycks aldrig förlora sin charm oavsett hur många år som går, och den höga byggkvaliteten gör att klossarna kan användas i åratal; många har lådor med Duplo i perfekt skick trots att deras egna barn redan är uppväxta. Kanske är det Duplos öppna natur som gör att det aldrig åldras och bibehåller sin lockelse från generation till generation.

Lego Duplo klassisk deluxe-klosslåda är en sats med 85 bitar som låter barn designa och bygga sina egna skapelser, även om den kommer med en uppsättning idéer och tips. Det är en utmärkt present till 1-åriga pojkar eftersom de flesta barn i denna ålder är intresserade av att bygga, och håller även på att utveckla den styrka och fingerfärdighet som krävs för leksaker som Duplo.

Fördelar
 • Tidlös favorit – älskad av generationer
 • Öppen natur – uppmuntrar fantasifull lek
 • Utvecklar styrka i händerna samt fingerfärdighet
 • Behändig förvaringslåda

Nackdelar
 • Gjord av plast
 • Småbarn kan behöva lite hjälp

 

7. Musikalisk och Lysande Robot

Motivering: En interaktiv leksak som utvecklar finmotoriken samtidigt som den stimulerar fantasin, för timmar av musikaliskt skoj.

Om du vill köpa en leksak som även gagnar utvecklingen ska du välja den här presenten till den 1-åriga pojke du handlar till. Det är en interaktiv leksak från Hahaland som har många funktioner som tveklöst kommer att ge timmar av underhållning. Den inte bara lyser och spelar musik, utan har även rörliga armar och ben som gör roliga klickande ljud när de rör sig. Nyckeln på robotens huvud får till och med dess ögon att röra sig, vilket gör det extra roligt för den lekande pojken.

Att leka med den här leksaken utvecklar den sensoriska uppfattningsförmågan samtidigt som det stimulerar fantasin. Knapparna och de rörliga lemmarna utvecklar i sin tur finmotoriken när han lär sig att röra dem på egen hand. Den här leksaken är gjord av plast som är fri från BPA och ftalater, och har designats med rundade kanter för att göra den extra säker. Tänk på att leksaken kräver batterier, som den inte kommer med. Men när batterierna väl sitter i kommer musiken och lamporna garanterat gå hem hos den välförtjänta pojke som har fått den här häftiga leksaken.

Fördelar
 • Utvecklar finmotoriken
 • Uppmuntrar ensam lek
 • Icke-giftiga material

Nackdelar
 • Kommer inte med batterier

 

8. Munchkin Uppblåsbart Ank-Badkar

Munchkin White Hot Inflatable Duck Bathtub

Motivering: Ett uppblåsbart badkar specifikt för barn, med gott om säkerhetsfunktioner som låter dem bada och leka i vattnet på ett säkert sätt.

Barn älskar att skvätta och leka i vattnet, och för 1-åringar är det en fröjd för sinnena. Genom att leka i vatten hjälper man barnen att känna sig säkra med att simma och ger dem kunskaper om att fylla och tömma behållare. De får även bättre förståelse för mängder.

Munchkin uppblåsbart ank-badkar är ett uppblåsbart badkar i barnstorlek som enkelt kan tömmas på luft och förvaras, vilket gör det perfekt att resa med samt använda hemma. Det inkluderar inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom halkfritt golv och temperaturindikator som byter färg för att varna dig om att vattnet är för varmt.

Fördelar
 • Perfekt på resor
 • Enkelt att förvara
 • Inbyggda säkerhetsfunktioner
 • Uppmuntrar vattenlek

Nackdelar
 • Kan bara användas upp till ca 2 års ålder

 

9. Interaktiv Ubåt för Badkaret

Motivering: En medryckande leksak som gör badet till en rolig, interaktiv och pedagogisk upplevelse.

Gör badet till en rolig lekstund med den här spännande badleksaken. 1-åriga killar gillar inte att sitta stil, utan vill alltid leka och utforska. Nu kan de fortsätta med sina upptåg även i badet, tack vare den här roliga ubåtsleksaken som fästs vid sidan av badkaret med sugkoppar. Med den inkluderade gula koppen kan bollar och vatten släppas i röret upptill, och när den orange knappen trycks in far bollarna ut nedtill.

Den här leksaken förbättrar flera färdigheter som är viktiga för barnets utveckling. Koordination mellan hand och öga och finmotorik kommer att förbättras i takt med att han lär sig att hälla vatten och bollar i röret. Den introducerar även orsak och verkan som koncept när han trycker på knappen för att släppa ut bollarna. Den ljusfärgade plasten den är gjord av är fri från gifter, så man behöver inte oroa sig över att skadliga kemikalier ska läcka ut i badvattnet. Det är bara rent och roligt skoj som gör badet till hans favoritstund på dagen. Han kommer att älska den!

Fördelar
 • Lär barn om orsak och verkan
 • Förbättrar finmotoriken
 • Extra starka sugkoppar
 • Giftfri plast

Nackdelar
 • Lämpar sig bara för badet

 

10. Hape Aktivitetskub med Smådjur

Hape Country Critters Play Cube

Motivering: En robust, kubformad lekstation som hjälper barn att utveckla sin finmotorik och problemlösning, med gott om intressanta, rörliga delar.

Vid ett års ålder kan de flesta barn dra upp sig på möbler för att kunna stå, och det är en bra förmåga att uppmuntra eftersom den hjälper dem att utveckla styrka och stabilitet i ben- och kärnmuskulaturen, vilket är viktigt för att lära sig att gå. Hape aktivitetskub med smådjur bibehåller barnens intresse med sina många rörliga delar.

Hape aktivitetskub med smådjur hjälper även barnen att utveckla sin finmotorik eftersom de måste använda händerna för att flytta på och använda de olika rörliga delarna. Eftersom den är gjord i trä och en icke-giftig, barnvänlig finish kommer aktivitetskuben dessutom troligen passa in perfekt i en modern, minimalistisk inredning.

Fördelar
 • Icke-giftig, barnvänlig finish
 • Utvecklar finmotoriken
 • Uppmuntrar stående lek
 • Främjar problemlösning
 • Rörliga delar fångar barnens uppmärksamhet och intresse

Nackdelar
 • Större leksak; kräver utrymme för förvaring och lek

 

11. Fisher-Price Skratta & Lär: Interaktiv Sagobok

Fisher-Prince Laugh & Learn Storybook Rhymes

Motivering: Denna kombination av klassisk sagobok och teknik kommer utan problem fånga småttingarnas uppmärksamhet och samtidigt lära dem ett och annat.

1-åringar gillar generellt sett böcker och sagor, såväl som alla typer av teknik de kan få tag på. Fisher-Price Skratta & lär: interaktiv sagobok kombinerar båda dessa saker för att skapa en interaktiv bokleksak som enkelt fångar ett barns uppmärksamhet och ger det en rad olika inlärningsmöjligheter.

Sidorna i Fisher-Price Skratta & lär: interaktiv sagobok är gjorda av plast, så det är lätt för små händer att vända dem samtidigt som de tränar sin fingerfärdighet utan risk för att skära sig på papper. Det finns även ett antal knappar som lyser och gör ljud, och de kan lära barnet om att räkna, siffror, ord, bokstäver och former. På så sätt kommer 1-åringen att träna på att lyssna och bibehålla uppmärksamheten samtidigt som ordförrådet utökas.

Fördelar
 • Främjar tal- och språkutveckling
 • Uppmuntrar användning av teknik
 • Ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Pedagogisk – räkna, ord, bokstäver, former

Nackdelar
 • Kräver batterier

 

12. Lastbil i Trä för Formsortering

Motivering: En färgglad leksak med formsortering som uppmuntrar problemlösning och förbättrar koordinationen mellan hand och öga.

Lär ut former och färger med den här roliga leksaken. 1-åriga pojkar kommer att älska den här leksaken med formsortering, designad som en cementbil. Den hjälper inte bara småbarn att bekanta sig med former, utan har även andra skojiga sidor som gör lekstunden extra rolig.

Lastbilen är designad för att se ut som en cementbil, komplett med roterande trumma på flaket. Trumman har sju stycken hål, vart och ett med en egen form som matchar de inkluderade träklossarna. När alla former har lastats i lastbilen kan flaket tippas bakåt på gångjärn och tömmas, precis som en riktig lastbil. Framdelen av lastbilen inkluderar en vindruta som kan fällas upp såväl som en liten träförare i framsätet. Den här presenten kommer att förbättra finmotoriken och uppmuntra problemlösning såväl som kritiskt tänkande. Klossarna kan förvaras inuti bilen, vilket är perfekt för att hålla allt organiserat och lära barnet att städa upp när lekstunden är över.

Fördelar
 • Förbättrar koordinationen mellan hand och öga
 • Utvecklar finmotoriken
 • Förbättrar problemlösningsförmågan
 • Lär barn om former och färger

Nackdelar
 • Snöret är för kort för en dragleksak

 

13. VTech Smart Shots Sportcenter

VTech Smart Shots Sports Center

Motivering: Hjälper till att utveckla intresset för sport såväl som koordinationen mellan hand och öga samt fysiska förmågor. Har gott om roliga ljud och ljus.

Vtech Smart Shots sportcenter skapar ett intresse för sport och fysisk aktivitet tidigt i livet och är en kombination av en basketring och ett fotbollsmål, komplett med utrustning i barnstorlek. När barnen försöker göra mål och sätta basketskott utvecklar de både sina fysiska färdigheter och koordinationen mellan hand och öga.

Vtech Smart Shots sportcenter är perfekt för att spela med både syskon och föräldrar, och låter 1-åringar utveckla grundläggande färdigheter, som att spela med andra, vänta på sin tur och dela med sig.

Fördelar
 • Främjar koordinationen mellan hand och öga
 • Utvecklar fysiska förmågor
 • Ljus och ljud
 • Uppmuntrar social lek

Nackdelar
 • Kräver batterier
 • Större leksak; behöver utrymme för förvaring och lek

 

14. Lego Duplo Min Första Alfabetlastbil

Lego Duplo My First Alphabet Truck

Motivering: Klassiska Lego Duplo kombinerad med ett fordon och möjligheten att titta på bokstäverna i alfabetet.

Med hjälp av bokstäverna på dessa Duploklossar blir det lätt att exponera barn för hur de ser ut och diskutera hur de låter från tidig ålder, vilket förbättrar deras kunskap om språk. Vid ett års ålder är de flesta barn intresserade av att knuffa och dra runt fordon samt att bygga torn, och därför är Lego Duplo Min första alfabetbil en perfekt present till en 1-årig pojke, eftersom den kombinerar Lego Duploklossar med ett fordon!

Att knuffa och dra leksaker och samtidigt bygga med klossar förbättrar både fysisk styra och fingerfärdighet hos barn. Blocken i detta set kan dessutom kombineras med andra set från Lego Duplo som barnet redan har eller får i framtiden, vilket ger ännu större lekmöjligheter.

Fördelar
 • Duplo är tidlöst och hållbart
 • Främjar fysiska färdigheter
 • Chans att lära barn bokstäver i tidig ålder
 • Kan användas med andra set från Lego Duplo

Nackdelar
 • Kommer inte med någon förvaringslåda

 

15. Melissa & Doug Mega-Lastbil för Racerbilar

Melissa & Doug Mega Race-Car Carrier

Motivering: Fordon så det står härliga till! Detta häftiga set i trä uppmuntrar fantasifull lek från tidig ålder och främjar utvecklingen av fysiska färdigheter.

Många 1-åriga pojkar älskar att leka med bilar och dylikt, och Melissa & Doug Mega-lastbil för racerbilar är ett härligt set i trä som skulle vara en perfekt present till en 1-årig pojke som gillar olika typer av fordon, eftersom det kommer med sex racerbilar i olika färger samt en biltransport med dubbelt flak.

När barn knuffar, drar och använder bilarna samt lastbilen så förbättrar de sin fysiska styrka samtidigt som utvecklingen av fantasin gagnas. Melissa & Doug Mega-lastbil för racerbilar är gjord i trä, vilket är ett mycket miljövänligare alternativ till plast som dessutom är väldigt långlivat och högkvalitativt.

Fördelar
 • Uppmuntrar rörelser för att knuffa, dra och förflytta
 • Förbättrar fysiska färdigheter
 • Fantasifull lek i tidig ålder
 • Träleksak; miljövänligare

Nackdelar
 • Smådelar; kräver översikt

 

16. EverEarth Arbetsbänk med Verktyg

EverEarth Work Bench with Tools

Motivering: Uppmuntra fantasifull lek i tidig ålder och förbättra finmotoriken med hjälp av en arbetsbänk med verktyg.

EverEarth arbetsbänk med verktyg är en riktigt fin, miljövänlig träleksak som uppmuntrar rollspel som byggare eller snickare, där barnet kan låtsas tillverka och laga saker. Den hjälper även till att förbättra finmotoriken med hjälp av skruvar, muttrar och bultar som kan användas både med verktyg och händerna. När barnen vrider skruvarna på plats så bygger de upp styrka i fingrar och handleder, vilket i en avlägsen framtid även kommer hjälpa dem att skriva.

EverEarth arbetsbänk med verktyg lämpar sig för en rad olika åldrar eftersom det kan vara riktigt utmanande att använda verktygen och tillbehören.

Fördelar
 • Träleksak; miljövänlig
 • Fantasifull lek i tidig ålder
 • Förbättrar finmotoriken
 • Lämpar sig för många åldrar

Nackdelar
 • Små delar; kräver uppsikt

 

17. Selonis Mjukt Bollhav

Selonis Soft Ball Pit Pool

Motivering: Bollhav är riktigt roliga för barn och utvecklar dessutom deras fysiska färdigheter. Det är som att ha ett mjukt lekcenter i sitt eget hem.

1-åringar bara älskar bollhav! De kan ha timmar av skoj med att hoppa, klättra och begrava sig själva, och allt detta främjar utvecklingen av deras fysiska färdigheter och styrka.

Selonis mjuka bollhav skiljer sig dock något från de vanliga utfällbara hemma-bollhaven i glada färger, eftersom dess mjuka tygsidor är säkra för små barn samtidigt som de är tillräckligt hållbara för att klara av att barn klättrar runt på dem. Bollhavet och bollarna är dessutom smakfullt färgade för att passa in i en modern inredning. Överdragen är löstagbara och kan tvättas, vilket innebär att det är relativt lätt att hålla bollhavet rent.

Fördelar
 • Mycket roligt för barn av olika åldrar
 • Ökar de fysiska färdigheterna och styrkan
 • Löstagbart överdrag som kan tvättas
 • Mjukt och säkert för små barn
 • Stilren och modern, passar in i inredningen

Nackdelar
 • Intensiv uppstädning

 

18. Little Tikes Sköldpaddesandlåda

Little Tikes Turtle Sandbox

Motivering: Säker sandlåda som erbjuder gott om möjligheter för rolig lek som stimulerar sinnena.

Little Tikes sköldpaddesandlåda är ett stycke perfekt utrustning för lek utomhus för 1-åringar. Storleken ger gott om rum för massor av skoj med sand, vilket vi alla vet är en ren fröjd för sinnena hos bebisar och småbarn, och dessutom en viktig del av deras inlärning. Det finns inbyggda sittplatser så att barnen inte behöver vara i själva sanden men det finns givetvis inget som hindrar dem om det är vad de vill!

Little Tikes sköldpaddesandlåda är dessutom väldigt säker eftersom den kommer med ett inbyggt lock som täcker sanden, så att den hålls torr och fri från kontaminering. Det innebär även att sandredskap, som spadar, hinkar, krattor och behållare, kan förvaras i själva sandlådan och på så sätt vara redo när som helst. Att fylla och tömma behållare är en väldigt populär aktivitet bland 1-åringar, och det lägger faktiskt grunden för tidiga matematiska koncept.

Fördelar
 • Rymmer stora mängder sand
 • Uppmuntrar lek som stimulerar sinnena
 • Etablerar grundläggande matematiska koncept
 • Kommer med inbyggt lock för att täcka sanden
 • Två sittplatser

Nackdelar
 • Kräver utrymme utomhus
 • Sand måste köpas separat

 

19. Step2 Whisper Ride II Åkbil med Knuffhandtag

Step2 Whisper Ride II Ride-On Push Car

Motivering: En åkleksak som tillhandahåller ett utmärkt sätt för barn att ta sig runt samtidigt som deras fysiska förmågor förbättras.

Step2 Whisper Rider II åkbil med knuffhandtag är ett alternativ till vagn för att ta sig runt. Det är en åkleksak som föräldern kan skjuta runt, vilket innebär att den kan vara användbar för transport såväl som lek! När barnet knuffas runt så kommer dess balans att förbättras och kärnmuskulatur att stärkas. Det kan även experimentera med teknik såväl som orsak och verkan när det trycker på tutan.

Step2 Whisper åkbil med knuffhandtag har ett handtag som enkelt kan vikas ihop för att göra den lättare att förvara, mugghållare för både barn och förälder, säkerhetsbälte för barnet samt tysta hjul som gör det behagligare att glida runt i grannskapet.

Fördelar
 • Åkleksak som förbättrar balans och styrka i kärnmuskulaturen
 • Tutan ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Främjar fysiska förmågor
 • Uppmuntrar barnet att vara utomhus
 • Hopfällbart handtag för förvaring

Nackdelar
 • Kräver vuxen som skjuter på
 • Behöver förvaringsutrymme

 

20. Aquadoodle Stor Matta för Vattenteckningar

Aquadoodle Classic Large Water Doodle Mat

Motivering: Lek som stimulerar sinnena utan att skapa oreda och som kan vikas ihop för förvaring? Ja, tack! Tränar kreativitet och grovmotoriska färdigheter.

Aquadoodle klassisk stor matta för vattenteckning är en perfekt present till en 1-årig pojke eftersom den möjliggör lek som stimulerar sinnena utan att skapa oreda. Stimulans av sinnena är väldigt viktigt för unga barn eftersom de lär sig bäst genom att faktiskt göra saker. Denna typ av lek kan dock bli ganska stökig, så många föräldrar drar sig från att tillhandahålla dessa upplevelser hemma. Aquadoodle löser detta problem eftersom pennan bara behöver fyllas på med lite vatten för att ge timmar av ritande och tecknande.

Att rita aktiverar barnens kreativitet när de utforskar de olika tecken och motiv som kan skrivas och ritas, och även deras grovmotorik och förståelse för orsak och verkan förbättras. Allt detta leder till att de får lättare att skriva senare i livet. Aquadoodle kan enkelt vikas ihop för smidig förvaring, och det är en perfekt present till en 1-årig pojke.

Fördelar
 • Lek utan oreda
 • Aktivitet som stimulerar sinnena
 • Förbättrar grovmotoriken
 • Främjar förståelsen för orsak och verkan
 • Kan vikas ihop för förvaring

Nackdelar
 • Större leksak, kräver utrymme för att leka med

 

21. Hape Slagbänk med Utdragbar Xylofon

Hape Pound and Tap Bench with Slide Out Xylophone

Motivering: Ett multifunktionellt musikinstrument som uppmuntrar en rad olika färdigheter.

Att skapa musik är en favoritaktivitet bland många barn, och framförallt 1-åringar älskar att experimentera med att göra ljud. Hape slagbänk med utdragbar xylofon är en vacker träleksak som kan spelas på flera olika sätt. Barnen förbättrar sin motorik genom att använda hammaren för att slå på bollarna, som sedan faller ner på xylofonen och får tonerna att spela. Detta är ett intressant sätt att utforska orsak och verkan.

Man kan även ta bort xylofonen från Hapes slagbänk så att man kan spela på den separat, vilket främjar musikaliska förmågor, musikalisk experimentering och kreativitet.

Fördelar
 • Multifunktionell; kan spelas på flera olika sätt
 • Gjord i trä; miljövänligare
 • Förbättrar förmågan att lyssna
 • Främjar musikalitet och kreativitet
 • Förbättrar motoriken

Nackdelar
 • Ingen volymkontroll!

 

22. Fisher-Price Pedagogisk Leksaksvalp med Ljud

Fisher-Price Smart Stages Puppy

Motivering: En gosig leksaksvalp som uppmuntrar tal- och språkutveckling med massor av pedagogiska möjligheter.

Fisher-Price pedagogiska leksaksvalp med ljud är en gullig, gosig leksaksvalp med gott om interaktiva knappar. Händer, tassar, öron och hjärta kan tryckas på och utlösa olika effekter, vilket ökar barnens förståelse för orsak och verkan samt teknik.

De pedagogiska möjligheterna är också många eftersom den pedagogiska leksaksvalpen lär ut ord, färger, bokstäver och siffror när man trycker på dess knappar. Detta främjar även färdigheter som att lyssna och bibehålla uppmärksamheten, och underlättar tal- och språkutvecklingen. Leksaken låter en välja tre olika nivåer av inlärning, och detta system innebär att den pedagogiska leksaksvalpen är en leksak som kommer hålla barnet underhållet i flera år.

Fördelar
 • Mjuk och gosig leksak
 • Pedagogisk – lär ut ord, färger, bokstäver och siffror
 • Ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Främjar tal- och språkutveckling

Nackdelar
 • Kräver batterier

 

23. Green Toys Tipplastbil

Green Toys Dump Truck

Motivering: En klassisk tipplastbil som hjälper barn att utveckla fantasin och sina fysiska förmågor. Gjord av hållbara, miljövänliga material.

Green Toys är synonyma med kvalitet och deras leksaker föredras av förskolor och dagis eftersom de är robusta, hållbara och helt giftfria. De är gjorda av återvunnen plast och utgör ett miljövänligare alternativ till traditionella plastleksaker, och innehåller inget BPA, PVC, ftalater eller externa beläggningar.

Green Toys tipplastbil låter barn experimentera med och förbättra sin förmåga att skjuta fram, dra tillbaka och dirigera runt saker på golvet. Barnen kan även fylla och tömma lastbilsflaket, vilket möjliggör fantasifulla lekar samtidigt som deras fysiska förmågor och fingerfärdighet förbättras.

Fördelar
 • Säker för barn; hög byggkvalitet
 • Miljövänlig – gjord av återvunnen plast
 • Uppmuntrar fantasifull lek
 • Fungerade tippflak förbättrar fysiska förmågor och fingerfärdighet
 • Uppmuntrar rörelse när barnet knuffar och skjutar

Nackdelar
 • Något dyrare än leksaker av icke-återvunnen plast

 

24. Brio Dragleksak: Humla

Brio Pull-along Bumblebee

Motivering: En vacker dragleksak som uppmuntrar fysisk aktivitet och rörelse.

En dragleksak är en utmärkt present till en 1-årig pojke eftersom de vid den åldern verkligen börjar tänja gränserna för sina fysiska förmågor, inklusive att lära sig att krypa och sedermera även att gå. Att ha en leksak man kan ta med sig i detta är väldigt lockande för 1-åringar, och den kommer även locka och uppmuntra dem att ägna sig åt fysisk rörelse.

Brios dragbara humla är en vacker träleksak som gör ett surrande ljud när den förflyttar sig, och inga batterier behövs. Detta utvecklar barnens förståelse för orsak och verkan eftersom de lär sig att ljudet kommer när de drar leksaken.

Fördelar
 • Träleksak; miljövänligare
 • Uppmuntrar fysiska färdigheter och rörelse
 • Ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Gör ett surrande ljud utan behov av batterier

Nackdelar
 • Tung leksak; kan göra skada om den svingas runt

 

25. VTech Tuta & Kör Trafikleksak

VTech Turn & Learn Driver

Motivering: En interaktiv bilratt med massor av ljus, ljud och pedagogiska möjligheter.

1-åriga pojkar tenderar att älska både fordon och teknik, och detta är en present som kombinerar dem! Vtech Tuta & kör trafikleksak är en bilratt med massor av interaktiva funktioner och knappar som kan fånga barnets uppmärksamhet och utveckla dess förståelse för orsak och verkan samt teknik.

Vtech Tuta & kör trafikleksak har gott om ljus, ljud och musik för att hålla barnet nyfiket och samtidigt utveckla dess tal och språk när det upprepar orden och ljuden som spelas upp. Det finns även gott om pedagogiska möjligheter, inklusive att trycka på knapparna för att lära ut namnen på djur och fordon såväl som de ljud de gör.

Fördelar
 • Ljus, ljud och musik
 • Bilratten ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Pedagogisk; lär ut om djur och fordon
 • Främjar användning av teknik

Nackdelar
 • Kräver batterier

 

26. Melissa & Doug Geometrisk Stapelleksak för Småbarn

Melissa & Doug Geometric Stacker Toddler Toy

Motivering: Vacker, geometrisk stapelleksak som lär ut koncepten form, storlek och färg.

Melissa & Doug geometrisk stapelleksak för småbarn är en vacker träleksak av barnsäkra material och hållbar kvalitet. Många 1-åringar lär sig genom att upprepa beteenden för att solidifiera sin uppfattning av koncept, vilket kallas för ett kognitivt schema. Att stapla saker är ett populärt schema hos 1-åringar, vilket denna leksak stöder.

Delarna har glada färger och kan staplas i ordning, vilket främjar ihärdighet hos barn och hjälper dem att förstå samt känna igen former, storlekar och färger. När 1-åringar leker med den kommer de även träna koordination mellan hand och öga samt förbättra motoriken.

Fördelar
 • Träleksak; miljövänligare
 • Gjord av hållbara, barnsäkra material
 • Bygger upp förståelse för form, storlek och färg
 • Främjar problemlösningsförmåga
 • Ökar ihärdigheten

Nackdelar
 • Flera delar; lätt att tappa bort vissa av dem

 

27. Battat Popup-Figurer

Battat Pop-up Pals

Motivering: En rolig leksak med upphoppande figurer som förbättrar finmotoriken och lär barn om djur, former, färger och siffror.

Battat popup-figurer är en leksak med fyra olika ”gubben i lådan”-djur som kontrolleras av varsin knapp. 1-åringen måste alltså trycka, vrida och på andra sätt använda knapparna för att få djuren att hoppa upp. Att använda händer och fingrar på detta sätt ökar hans förståelse för orsak och verkan, men ger även ökad styrka och stabilitet i fingrar och handleder, vilket i sin tur förbättrar finmotoriken.

Inga batterier behövs, och därför är detta en leksak som kommer hålla länge. Den ger även ditt barn chansen att lära sig om olika djur, former, färger, siffror och de ord som är kopplade till dessa.

Fördelar
 • Förbättrar finmotoriken
 • Ökar förståelsen för orsak och verkan
 • Lär ut om djur former, färger och siffror
 • Inga batterier krävs

Nackdelar
 • Kan kräva hjälp från en vuxen

Avslutande ord

1-åriga pojkar älskar att få presenter och sedan utforska de nya möjligheterna till lek. Deras naturliga energi, nyfikenhet och intresse innebär att de är väldigt benägna att interagera med omvärlden och prova på nya sätt att underhålla sig. Denna naturliga anda är perfekt för deras utveckling eftersom det innebär att 1-åriga pojkar ofta letar efter nya upplevelser och alltid är villiga att testa nya saker.

Leksakerna och presenterna på denna lista är tillräckligt varierade för att ge dig ett rikligt utbud att välja bland, men alla kommer med stora fördelar för barns inlärning. Vad du än väljer att köpa i present till en 1-årig pojke så lär det därmed mottas med öppna armar av både barnet och föräldrarna!

Behöver du mer inspiration?

Helena Dahlgren
Om Helena Dahlgren

Jag heter Helena och jag kan hjälpa dig att hitta den perfekta presenten. Oavsett om du vill ge dem något spännande eller något som verkligen kommer att överraska dem kommer jag att visa dig mina favoritpresenter och hjälpa dig att hitta en present som matchar mottagarens personlighet.

Mitt mål är att hjälpa dig att hitta en fantastisk present till de viktiga personerna i ditt liv, oavsett om de är svåra eller lätta att hitta present till. Så se till att kolla in mina guider och gör dig redo att sätta ett leende på mottagarens läppar!