15 pedagogiska robotleksaker för barn i alla åldrar

Uppdaterad 3 augusti, 2022

Publicerad

Best Robot Toys

Robotar är spännande leksaker som barn alltid varit intresserade av. Men i takt med att tekniken utvecklats har robotar även blivit en del av våra dagliga liv; vi har självskanning i matbutikerna, robotdammsugare i hemmen och till och med robotar i fabriker som producerar saker som bilar. I takt med att utvecklingen går framåt är det troligt att robotar kommer att göra fler och fler saker. Självkörande bilar utforskas redan, och i takt med att denna industri växer kommer fler personer att behöva anställas. Därför är det smart att bygga upp de färdigheter som krävs för att arbeta i denna sektor.

Barn har en naturlig dragning till robotar, kanske för att de verkar korsa gränsen mellan levande och icke-levande – de är inte människor, men är fortfarande märkligt bekanta och kan ibland till och med verka vänliga. Därför drömmer många barn om att ha en robotvän, eller åtminstone en robottjänare som kan göra deras hushållssysslor och läxor åt dem! Men att leka med robotar har många fler utvecklingsmässiga fördelar än att bara göra sysslor eller ha kul. Att leka med robotar kan hjälpa till att förbättra barnens tekniska kunskaper, bygga kunskap för kodning och programmering såväl som att öka förståelsen för orsak och verkan. Här har vi listat några av de bästa robotarna år 2022. De är uppdelade efter årsgrupp, och vi beskriver även vad man ska tänka på när man köper till respektive åldrar.

Bästa robotleksakerna för 3 till 5 år gamla barn

Du kanske tror att förskolebarn är för små för att vara intresserade av robotteknik, men då ska du tänka om! Barn i denna åldersgrupp är ofta hänförda och entusiastiska när det kommer till robotleksaker. Det är en perfekt ålder att börja lägga grunden för framtida inlärning, eftersom hjärnan är så formbar i detta skede av utvecklingen. Säkerheten är en aspekt man måste tänka på med denna åldersgrupp, eftersom barnen inte helt förstår hur man leker på ett säkert sätt än. Därför är hållbara robotar som designats för yngre barn bäst.

Det finns både för- och nackdelar med att introducera elektronik i detta skede, så det är ytterligare en sak att ta ställning till. Barn i förskoleålder kan lära sig mycket både med icke-elektroniska och elektroniska leksaker. Att till exempel introducera grundläggande koncept rörande orsak och verkan, såsom genom att använda en fjärrkontroll, kan hjälpa barn att förstå att handlingar får konsekvenser och att de kan kontrollera leksaker som robotar. Här kommer några av de bästa robotleksakerna för denna åldersgrupp:

1. Learning Resources Design & Drill Robot

Learning Resources Design & Drill Robot
Motivering: En färgglad och rolig introduktion till ingenjörskonst.

Learning Resources Design and Drill Robot är perfekt för att uppmuntra både kreativitet och byggförmågor hos yngre barn. Detta färggranna set låter barnen bygga sin egen robotleksak genom att använda den medföljande skruvmejseln och koppla ihop bitarna med de inkluderade plastskruvarna. Robotens armar, huvud och kropp kan flyttas och positioneras, och dekorativa klistermärken låter barnen skräddarsy dess utseende.

Det här setet kommer verkligen att väcka barnens fantasi och intresse, och ger dem enkla instruktioner för att bygga och skapa något med hjälp av ingenjörskonst. Med skruvarna, bultarna och skruvmejseln kan de även träna sin finmotorik och bygga styrka i fingrar, händer och handleder, vilket är bra när de ska lära sig att skriva.

Fördelar
 • Rörliga delar
 • Barn kan bygga roboten
 • Färggranna set
 • Introduktion till byggande och ingenjörskonst
 • Förbättrar finmotoriken
Nackdelar
 • Smådelar – risk för kvävning

2. Fisher-Price Imaginext Transformerande Batbot

Fisher Price Imaginext Transforming Batbot
Motivering: En transformerande robotleksak med Batman-tema från ett mycket populärt leksaksmärke.

Är det en Batbot eller en pansarvagn? Det är faktiskt båda två! Fisher-Price Imaginext transformerande Batbot kan lekas med på två sätt, och dina yngre barn kommer att älska den. Leksaken kommer med en fjärrkontroll för att få Batbot att åka framåt, bakåt eller transformera sig. Den här robotleksaken har ljus, ljud och tal – fler än 100 olika ljud och fraser!

Den här leksaken är perfekt för yngre Batman-fans och har en kanon med fyra diskar som kan avfyras mot bovar, såväl som en gripklo. Båda armarna roterar i 90 grader, vilket låter barnen använda leksaken för att utföra en rad olika rörelser. Det är en leksak som lämpar sig perfekt för att uppmuntra fantasifull lek baserad på Batman, och de inkluderade fraserna ger upphov till berättande och fantasifulla scenarier.

Fördelar
 • Två leksaker i en
 • Fjärrstyrd
 • Åker framåt, bakåt och transformerar
 • Ljus, ljud och tal
 • Uppmuntrar fantasifull lek
Nackdelar
 • Kräver batterier

3. Top Race Fjärrstyrd Hund

Top Race Remote Controlled Dog
Motivering: En gullig, fjärrstyrd hund med teknik för röstigenkänning.

Många barn vill desperat ha husdjur, men av många anledningarna är det inte alltid möjligt. Men även om den inte är riktigt lika mjuk att klappa, svarar Top Race fjärrstyrd hund faktiskt på röstkommandon, precis som ett riktigt husdjur! Kommandon som ”sitt”, ”snurra runt”, ”kom hit” och ”dansa” resulterar i djurliknande rörelser från roboten.

Fjärrkontrollen kan användas från upp till 1,5 meter och hunden kan lära sig nya trick, som yogaställningar armhävningar. Dessa rörelser kan programmeras och sparas, vilket gör det här till en bra leksak för att introducera tekniska färdigheter. Hunden är gjord av matsäker plast och hunden är helt säkert för barn. Den kan köras i upp till 70 minuter på en laddning.

Fördelar
 • Svarar på röstkommandon
 • Kan sitta, stå, snurra, flytta sig och dansa
 • Fjärrkontroll
 • Programmerbar
 • Gjord av matsäker plast
Nackdelar
 • Måste laddas
 • Fjärrkontrollen behöver batterier

4. Disney Pixar Hello Wall-E

Disney Pixar Hello Wall-E
Motivering: En perfekt första fjärrstyrda leksak, med enkla kontroller och baserad på den populära Disney Pixar-karaktären.

Disney Pixar Hello Wall-E är en robot som baseras på den populära filmkaraktären från Disney Pixar. Det är den perfekta första fjärrstyrda robotleksaken för yngre barn, med enkel och lättanvänd design. Fjärrkontrollen har två stora knappar, vilket gör den enkel att använda för mindre händer. Roboten kan röra sig framåt och bakåt, och har även ljus och ljud som startas med hjälp av en knapp på Wall-E:s framsida.

Designen är trogen den i filmen och fans av den kommer omedelbart att känna igen den söta roboten Wall-E och vilka leka med honom. Det ger barn en väldigt bra startpunkt att utgå från, eftersom de kan spela upp scener från filmen och även använda den bekanta karaktären i nya och annorlunda scenarier.

Fördelar
 • Perfekt första fjärrstyrda leksak
 • Gjord för yngre barn
 • Ljus och ljud
 • Baseras på den populära Disney Pixar-karaktären
 • Perfekt för fantasifull lek
Nackdelar
 • Kräver batterier

5. Boxer Interactive A.I. Robotleksak

Boxer Interactive AI Robot Toy
Motivering: En gullig liten robot med stor personlighet!

Boxer Interactive A.I. robotleksak är en gullig liten robot, tillgänglig i flera färger och perfekt för yngre barn. Denna roliga lilla robot kan spela tio olika spel, lära sig trick och uttrycka en rad känslor. Tio aktivitetskort inkluderas, och de kan användas för att få Boxer att spela spel som Bot-bowling, Paddelbåt och Go Kart. Den nedladdningsbara Boxer-appen låter dig till och med låsa upp ännu fler spel, så det finns gott om olika sätt att leka med den.

Boxer är även utrustad med sensorer, så man kan använda sina rörelser för att kontrollera honom, vilket är väldigt roligt för yngre barn, som älskar att vara fysiska och verkligen interagera med sina leksaker. Han har även urgulliga LED-uttryck och gulliga ljud. Boxer har ett intern, laddningsbart batteri, så han är alltid redo att börja leka!

Fördelar
 • Tillgänglig i flera färger
 • Tio spel
 • Nedladdningsbar app
 • Rörelsesensorer
 • Laddningsbara batterier
Nackdelar
 • Kräver kompatibel enhet för appen

Bästa robotleksakerna för 6 till 9 år gamla barn

När barnen blir äldre så växer deras kunskaper om teknik, speciellt i denna generation. Barnen som växer upp idag beskrivs som ”naturligt tekniska”, vilket innebär att tekniken alltid varit en betydande del av deras vardagliga liv, och de kan använda den med enkelhet. Ge en 6-åring en smart telefon så lär hon veta precis hur man använder den, eller presentera ett nytt datorspel och se hur hon intuitivt förstår hur det fungerar. När man väljer en robot för barn mellan sex och nio år ska man titta efter roliga, kreativa robotar med förmågan att lära dem hur man programmerar och kodar. Kodning och programmering kanske verkar ”främmande” för många vuxna, men barn tenderar att förstå det ganska lätt. Och eftersom det är en så pass efterfrågad kunskap är det bara bra om det lär den sig tidigt. Här kommer några av de bästa robotleksakerna för barn från sex till nio år:

1. Sphero BOLT: App-kopplad Robotboll

Sphero BOLT: App-Enabled Robotic Ball
Motivering: En app-kontrollerad robot som introducerar barn till kodning.

Sphero BOLT: App-kontrollerad robotboll är exakt vad den låter som. Den kan anslutas till en app som hjälper barnen att lära sig hur man kodar och programmerar med hjälp av block, att rita eller Javascript, och allt detta samtidigt som de har massor av skoj!

LED-matrisen kan användas för att visa data eller animationer, så det finns gott om rum för kreativitet, och Sphero Bolt är även full med programmerbara sensorer, inklusive infrarött, kompass, ljussensor, gyroskop, accelerometer och motorgivare, så möjligheterna att programmera är oändliga. Den här roboten är faktiskt ganska avancerad och kan utmana barn att förbättra sina förmågor. Samtidigt är den otroligt rolig, med massor av praktiska aktiviteter, spel och möjligheten att dela ens prestationer med communityn via appen.

Fördelar
 • Ansluts till en app
 • Lär barn att koda och programmera
 • Programmerbara sensorer
 • Praktiska aktiviteter
 • Barn kan dela sina prestationer via appen
Nackdelar
 • Kompatibel enhet krävs för appen

2. Wonder Workshop Dash Robot

Wonder Workshop Dash Robot
Motivering: Ha kul och lär dig att koda med den gulliga roboten Dash.

Säg hej till Dash! Dash är en robot som designats för att göra det väldigt roligt att lära sig att koda. Han kan sjunga, dansa, svara på tal och är utrustad med hundratals utmaningar, pussel och projekt. Den här roboten har inte en, utan fem kompatibla appar, så man blir aldrig uttråkad. Dess inbyggda sensorer innebär även att den här roboten är rätt smart!

Wonder Workshop vill få barn att känna sig bekväma med digital teknik, och Dash-roboten är perfekt för att väcka intresset för kodning såväl som fantasin. Den kommer färdigmonterad och redo att leka med, och apparna lär barn hur man kodar självständigt, utan att behöva någon manual eller hjälp från föräldrar. Det gör Dash till ett fantastiskt, självständigt projekt.

Fördelar
 • Gör det roligt att lära sig att koda
 • Hundratals utmaningar, pussel och projekt
 • Fem kompatibla appar
 • Helt monterad och redo att användas
 • Självständig lek
Nackdelar
 • Kompatibel enhet krävs för appar

3. Gilobaby Smart Robot

Gilobaby Smart Robot
Motivering: Den här dansande, sjungande roboten bjuder på timmar av skoj och underhållning!

Gilobaby Smart Robot är byggd för att ha kul. Han kan dansa med en, sjunga, spela in ens röst och följa kommandon. Tryck bara på knappen, spela in upp till åtta sekunders ljud och spela sedan upp det igen! Denna funktion är väldigt lockande för barn, som älskar att experimentera med olika fraser och ljud samtidigt som de använder sin fantasi när de leker.

I röstkontrolläget kan man säga åt roboten att åka framåt, bakåt, åt vänster och åt höger, och den följer ens kommandon. Barnen kommer älska att bygga hinderbanor och utmaningar, för att sedan försöka vägleda roboten med rösten. Det hjälper dem dessutom att utveckla sin rumsliga medvetenhet. Gilobaby Smart Robot är gjord av säker, icke-giftig plast och tillräckligt hållbar för att klara av barns lek.

Fördelar
 • Funktion för röstinspelning
 • Uppmuntrar fantasifull lek
 • Kan kontrolleras med rösten
 • Säker, icke-giftig plast
 • Hållbar
Nackdelar
 • Kräver batterier (inkluderas inte)

4. Sphero – Star Wars Droid med App

Sphero - Star Wars Droid App
Motivering: Den här roboten är perfekt för Star Wars-fans och kan interagera med andra liknande leksaker såväl som Star Wars-filmerna.

Star Wars är ett otroligt populärt intresse för lite äldre barn, och den här robotleksaken är perfekt för att bygga på det intresset. Sphero Star Wars Droid med app använder Bluetooth-teknik med upp till 30 meters räckvidd för att ansluta till en enhet där appen körs. Den nedladdningsbara Star Wars Droid-appen låter användare kontrollera robotens rörelser från sin smarta telefon.

Du behöver inte oroa dig över de ofrånkomliga krockar och repor som roboten kommer att utsättas för, eftersom det otroligt hållbara chassit har designats med lek i åtanke! Den här roboten är hyfsat unik på marknaden, eftersom den kan titta på Star Wars-filmerna och interagera med dem, såväl som att programmeras för att interagera med andra robotar från samma produktlinje – perfekt om syskon eller vänner också har en! Att ladda den är väldigt enkelt med den medföljande, intuitiva laddningsstationen, så batterier är inte något problem.

Fördelar
 • Baseras på Star Wars-karaktär
 • 30 meters Bluetooth-räckvidd
 • Nedladdningsbar app
 • Interagerar med Star Wars-filmer och andra robotar
 • Inkluderar induktiv laddningsstation
Nackdelar
 • Bäst att användas med andra robotar från produktlinjen

5. Learning Resources Botley 2.0

Learning Resources Botley 2.0
Motivering: Etablera färdigheter för framtiden med skärmfri kodning.

Learning Resources Botley 2.0 är designad för att bygga färdigheter för framtiden och lär barn så unga som fem år hur man kodar. Detta sker dessutom utan skärm eller behov av extra enheter. Kodning har aldrig varit lättare eller bekvämare för barn, och småttingar från den naturligt tekniska generationen kommer snabbt att lära sig de färdigheter de kommer behöva när tekniken utvecklas.

Botley kan programmeras med en sekvens på upp till 150 steg och har 16 roliga interaktioner som förvandlar Botley till ett tåg, en polisbil, ett spöke och andra roliga alternativ! Denna uppgraderade Botley låter barnen koda in musik, ljus och rörelser, och de inkluderade kodkorten, brickorna och hindren kommer verkligen inspirera barnen att koda.

Fördelar
 • Designad för att lära barn att koda
 • Skärmfri kodning
 • Kan programmera upp till 150 steg
 • Musik, ljus och rörelse
 • Inkluderar kodkort, brickor och en uppsättning hinder
Nackdelar
 • Inte kompatibel med appar

Bästa robotleksakerna för 10 till 15 år gamla barn

I den här åldern är barn inbitna teknikälskare, så robotleksaker för åldrarna 10–15 bör inkludera gott om teknik och massor av valmöjligheter för leken. Kodning och programmering är fortfarande bra inslag att hålla utkik efter, och även alla typer av praktiskt byggande som låter barnen uppskatta den ingenjörskonst som robottekniken kräver. De flesta barn i dessa åldrar kan och vill leka självständigt, så håll ögonen öppna efter leksaker som kommer med instruktioner som låter dem ägna sig åt projekt utan vuxen hjälp eller inblandning. Här kommer några av de bästa robotleksakerna för 10–15 år gamla barn:

1. Anki Cozmo Robot

Anki Cozmo Robot
Motivering: En intelligent och social robotvän som blir smartare för varje dag som går!

Anki Cozmo Robot är lika smart som han är charmig! Och för varje dag som går blir han bara mer intelligent. Ju mer Cozmo utforskar omgivningen, desto mer lär han sig. Han blir sedan mer intelligent, vilket innebär att du kan låsa upp nya spel och uppgraderingar för att göra lekupplevelsen ännu roligare. Vill du se världen ur Cozmos ögon? Det är bara att aktivera utforskarläget.

Man får även chansen att lära sig att koda med ett enkelt, visuellt programmeringsspråk där man drar och släpper ”kodblock” med Cozmo-appen. Kuberna som inkluderas med Cozmo är till för att spela spel, och det finns många att välja bland, inklusive spel som förbättrar reaktionsförmågan eller minnet. Cozmo har genomgått rigorösa tester för att säkerställa att han är hållbar nog att klara av lek och användning.

Fördelar
 • Intelligensen ökar när roboten lär sig
 • Lås upp nya spel och uppgraderingar
 • Lär barn att koda
 • Gratis Cozmo-app
 • Starka och hållbara material
Nackdelar
 • Kompatibel enhet krävs för appen
 • Inkluderar inte USB-strömadapter

2. SilverLit Program A-Bot X

SilverLit Program A-Bot X
Motivering: Denna jätterobot är 40 cm hög och kan programmeras med upp till 48 kommandon.

Med sina 40 cm ser SilverLit Program A-Bot X verkligen ut som den robotvän många barn drömmer om. Den kan gå som en människa, glida runt och till och med dansa. Den visar dessutom upp ansiktsuttryck med hjälp av en LED-panel och har häftiga robotljud, vilket bara gör den ännu roligare!

Program A Bot X kan kontrolleras på tre olika sätt: med fjärrkontrollen, med röstkommandon och med handgester. Roboten är programmerbar med 48 unika kommandon och är tillräckligt lättanvänd för att barnen ska kunna sätta igång att leka direkt.

Fördelar
 • 40 cm hög
 • Många olika rörelser
 • Ansiktsuttryck med LED
 • Tre sätt att kontrollera
 • Programmerbar
Nackdelar
 • Kräver batterier

3. Lego Mindstorms Robot Inventor Robot-kit

Lego Mindstorms Robot Inventor Robotics Kit
Motivering: Uppmuntra intresset för robotteknik och utveckla kunskaperna om programmering med detta set från Lego.

Lego är en leksak som många barn älskar att leka med under barndomen, och det intresset måste inte upphöra när de blir äldre, för Lego har flera produktlinjer som riktar in sig på tonåringar och vuxna. Lego Mindstorms Robot Inventor robot-kit är en av dessa produkter, och designad för att ge en tillräckligt stor utmaning till äldre användare.

Det här kitet hjälper även till att uppmuntra intresset för robotteknik, ingenjörskonst och teknik, och utvecklar dessutom kunskaperna om programmering. Fem olika modeller inkluderas, varav samtliga kan programmeras via Mindstorms Robot Inventor-appen. Alla fem är riktigt roliga och väcker både intresse och nyfikenhet, med pilar som kan skjutas, high fives, kranar och mer!

Fördelar
 • Uppmuntrar intresset för robotteknik
 • Utvecklar kunskaper inom programmering
 • Egen, gratis app
 • Inkluderar motorer och sensorer
 • Kompatibelt med alla Lego-set
Nackdelar
 • Dyrt set
 • Appen kräver en kompatibel enhet

4. Vatos Robot-Byggleksaker

Vatos Robot Building Toys
Motivering: 25-i-1! Denna byggleksak kan förbättra barns tekniska förmågor.

Detta byggset lär hålla barnen upptagna i timmar med sina 577 bitar. Det är ett otroligt utmanande bygge som hjälper till att förbättra barns förmåga att följa instruktioner, använda finmotoriken och kämpa på när de ställs inför utmaningar. Barnen kan skapa 24 små stridsflygplan eller bygga ihop dem alla i en smart och detaljerad design för att skapa en gigantisk transformer.

Setet är tillverkat i icke-giftiga plaster och certifierat fritt från bly/BPA/ftalater. Det steriliseras noggrant innan det säljs och är lätt att rengöra. Materialen är hållbara och designade för lek, och företaget, VATOS, erbjuder en 100 % riskfri pengarna tillbaka-garanti, så att du kan köpa med sinnesro.

Fördelar
 • 577 bitar
 • Utmanande bygge
 • 25-i-1
 • Icke-giftig plast
 • 100 % riskfri pengarna tillbaka-garanti
Nackdelar
 • Inga elektriska delar

5. Lego Boost Creative Toolbox Robot-kit

Lego Boost Creative Toolbox Robotics Kit
Motivering: Bygg, koda och lek – den perfekta presenten för teknikälskare.

Kombinera traditionellt Lego-byggande med teknik genom att bygga, koda och leka med fem robotar med flera funktioner. Med 847 bitar är detta ett utmanande set att bemästra, men barnen kommer att motiveras av resultaten. Det finns även en app med enkla kodblock på skärmen som man kan kontrollera skapelserna med.

Det här setet inkluderar en lekmatta, en LEGO BOOST-affisch, LEGO Move-hubb, en interaktiv motor samt en färg- och avståndssensor. Move-hubben använder Bluetooth-anslutning, två kodade motorer, en aktiveringsknapp, en intern lutningssensor och en lampa. Det här är ett fantastiskt sätt för Lego-älskare att utveckla ett intresse för robotteknik.

Fördelar
 • Fem multifunktionella robotar
 • Kombinerar traditionellt Lego-byggande med kodning och robotar
 • 847 bitar
 • Lättanvänd app
 • Inkluderar lekmatta, affisch, Lego Move-hubb, motor och sensorer
Nackdelar
 • Dyrt set
 • Massor av småbitar – kräver noggrann förvaring

Avslutande ord

Här har vi samlat några av de bästa robotleksakerna för barn under 2022 och kategoriserat dem efter åldersgrupp; allt för att göra det enkelt för dig att hitta den bästa robotleksaken åt det barn du vill köpa en present till. Robotleksaker bjuder ofta på timmar av lek och skoj, men de är även fantastiska redskap för inlärning, som hjälper barns utveckling och förbättrar förmågor de kommer ha användning för i livet och inom jobb. De flesta av våra barn kommer att arbeta i roller och till och med branscher som inte ens existerar än, så det är viktigt att ge dem efterfrågade färdigheter som de kan anpassa för att passa de arbeten de tar. Många jobb kommer att förändras på grund av den allt vanligare användningen av robotar och automatisering, så att vara bekant med dessa tekniker ger barnen ett försprång. Vi hoppas att den här listan över de bästa robotleksakerna hjälper dig när du överväger vilken typ eller robotleksak du ska välja till barnen du ska köpa något till, och att det älskar valet du gör!

Peter Mattsson
Om Peter Mattsson

Jag heter Peter och jag älskar att hitta den perfekta presenten till alla på min inköpslista. Det finns inget bättre än att se ett nöjd leende på någons läppar när de får något som är precis perfekt för dem. Om du vill ge den perfekta presenten så föreslår jag att du kollar in mina guider, fulla av fantastiska idéer och presenter som definitivt kommer att visa hur mycket du bryr dig om någon.