15 racerbanor för barn som älskar fart

Uppdaterad 3 augusti, 2022

Publicerad

Best Race Tracks for Kids

Racerbanor, eller bilbanor, är fantastiska och tidlösa leksaker för barn som lockar många åldersgrupper. Det är faktiskt inte ovanligt med vuxna som också vill testa! Racerbanor verkar förbli populära generation efter generation, och många far- och morföräldrar har egna banor på vinden som de tar fram när barnbarnen kommer på besök. Trots att tekniska prylar blir allt vanligare tycks racerbanor alltid gå hem hos barn.

Utöver att vara riktigt roliga erbjuder racerbanor även en hel del utvecklingsmässiga fördelar för barn, inklusive med koppling till koncept som gravitation, friktion, hastighet och riktning. Många set erbjuder expansionspaket och tillägg, så det finns gott om bygg- och designarbete att ägna sig åt också. I takt med att tekniken blivit bättre och gått framåt har även racerbanor gjort det, och aspekter som häftiga former, ljus, ljud, batterikraft och till och med appar blir bara mer och mer omfattande! Vi har gjort all efterforskning för att kunna samla de 15 bästa racerbanorna under 2022, så att det blir lättare för dig att köpa. Men innan vi sätter igång finns det några saker du måste tänka på.

Vad man ska tänka på när man köper racerbanor för barn

Det finns flera olika aspekter du måste ta hänsyn till när du köper racerbanor till barn, eftersom det som passar ett barn inte nödvändigtvis passar ett annat. Här kommer några av sakerna du ska ha i åtanke när du köper racerbanor.

Material

Fler och fler av oss försöker minimera den påverkan vi har på planeten, så det är värt att tänka på vilka leksaker man köper och huruvida det kan finnas mer miljövänliga alternativ. Många racerbanor är gjorda av plast, eftersom det är materialet som bäst lämpar sig för den här typen av leksak – det är trots allt hållbart samtidigt som det minimerar friktionen från bilarna. Man all plast är inte stöpt i samma form, eftersom återvunnen plast har mindre miljöpåverkan, och så även återvinningsbar plast. Om du inte hittar en produkt som använder miljövänlig plast, kan du överväga att köpa en mer högkvalitativ produkt som kan säljas eller ges bort när barnet inte längre är intresserat. Trä är ett ännu mer miljömässigt hållbart material som lämpar sig utmärkt för småbarnsleksaker, så ta en titt på träalternativen för yngre barn.

Åldersspann

Olika racerbanor lämpar sig för olika åldersgrupper, och vissa håller längre än andra. För yngre barn ska du titta efter bilar som är lättare att hålla och manövrera, såväl som set utan smådelar. Äldre barn lär gilla utmaningen hos mer detaljerade set som kräver att man bygger, och de kan även hantera mer komplicerad teknik, som fjärrkontroller och appar.

Elektricitet

Vissa set använder elektricitet för själva banan eller bilarna, och det ska man noggrant tänka över innan man köper. Vissa set ansluter man till eluttaget, medan andra förlitar sig på batterier. Elanslutna racerbanor har fördelen att man inte behöver byta batterier i dem, medan batteridrivna är något säkrare och mer portabla.

Kompatibilitet

Modulära set är lätta att kombinera, och Hot Wheels-utbudet är ett bra exempel där alla seten kan anslutas till varandra, så att barnen kan bygga en samling. Vissa av racerbanorna i Magic Tracks-stil kan också anslutas, även om de har olika märken, så dessa är också värda att överväga.

Med allt detta i åtanke kommer här några av de bästa racerbanorna för barn under 2022.

1. Bäst Premium-Racerbana: Anki Overdrive Start-Kit

Anki Overdrive Starter Kit
Motivering: Välkomna framtiden med dessa app-kontrollerade bilar som kan tävla och strida i flera spellägen.

Anki Overdrive start-kit är en futuristisk, teknologiskt avancerad racerbanan för barn. Det här setet moderniserar racerbanan och använder en app som låter spelarna kontrollera bilarna i en rad olika scenarier. Man kan tävla mot familj och vänner eller strida mot artificiell intelligens. Uppgraderingar i racen låter spelarna förbättra hastighet, försvar och vapen.

Att komma igång är väldigt snabbt och enkelt. Efter att man byggt ett av slagfälten så laddar man bara ner Anki Overdrive-appen till sin iOS- eller Android-enhet – sen är det bara att köra! Det här start-kitet inkluderar två robotiska superbilar, sex kurvor, fyra raksträckor, två bropelare och ett laddningssystem för fyra bilar. Det finns dessutom instruktioner för att skapa åtta olika slagfält, och setet är kompatibelt med andra Anki Overdrive-set.

Fördelar
 • Använder en app
 • Förbättrar de tekniska kunskaperna
 • Flera strids- och racelägen
 • Laddningssystem
 • Inkluderar flera bilar och bandelar
Nackdelar
 • Appen kräver kompatibel enhet

2. Bäst Budget-racerbana: Hot Wheels Sky Crash-Torn

Hot Wheels Sky Crash Tower
Motivering: Ett högt set för race med flera bilar och otroliga hopp såväl som trick.

Med sina 83 cm lär detta tornande set förtrolla barnen! Det är en del av det populära Hot Wheels-utbudet, vilket innebär att det är kompatibelt med gott om andra Hot Wheels-set och därmed kan komplettera eller påbörja en samling. Hot Wheels Sky Crash Tower låter barn tävla med flera bilar samtidigt som de utför spännande hopp och trick.

Ban-setet är designat för krockar mitt i luften och actionfylld racing, med en motordriven accelerator som ger tillräckligt hög hastighet för att bilarna ska flyga genom luften. När det roliga är över är det lätt att fälla ihop setet, och det har dessutom utrymme för fler än 20 formgjutna fordon, vilket gör det väldigt praktiskt för lekrummet.

Fördelar
 • Flera bilar kan tävla samtidigt
 • Kompatibelt med resten av Hot Wheels-utbudet
 • Kan fällas ihop för enkel förvaring
 • Motordriven accelerator
 • Plats för fler än 20 formgjutna bilar
Nackdelar
 • Kräver batterier

3. Bäst Super Mario-racerbana: Hot Wheels Mario Kart Circuit ban-set

Hot Wheels Mario Kart Circuit Track Set
Motivering: Det här setet kombinerar Hot Wheels-utbudet med häftiga karaktärer från Mario Kart, och är perfekt för spelfantaster.

Mario Kart är ett väldigt populärt spel bland barn som älskar glada färger, gulliga karaktärer och massor av skoj. Att kombinera Mario Kart-karaktärer med ett Hot Wheels-set är ett genidrag, och det har resulterat i en racerbana med alla av barnens favoritkaraktärer. Hot Wheels Mario Kart Circuit ban-set inkluderar formgjutna kart-bilar med Yoshi och Mario.

Precis som i spelet kan man placera kart-bilarna i acceleratorn och aktivera boostern för att tävla runt banan och genom en loop! Banan kan byggas om och det finns speciella expansions-set man kan köpa. Det är perfekt för både racing och stunt, och inkluderar hinder från spelen.

Fördelar
 • Baseras på de populära Mario Kart-spelen
 • Kompatibelt med andra Hot Wheels-set
 • Inkluderar loop, accelerator och booster
 • Inkluderar hinder
 • Inkluderar två formgjutna kart-bilar
Nackdelar
 • Ytterligare set säljs separat

4. Bäst Racerbana i Trä: Top Bright Bilramp i Trä

Top Bright Wooden Car Ramp
Motivering: En vacker träleksak som lämpar sig för småbarn och hjälper dem att utveckla kognitiva förmågor och förståelse.

Småbarnsleksaker är perfekta för att hjälpa de små att utforska världen omkring dem och förbättra en rad olika förmågor. Top Bright bilramp i trä är en vacker träleksak som är mer hållbar och naturlig än plastalternativ, samtidigt som den hjälper barnen att utvecklas på olika sätt.

Barn kan utveckla kognitiva förmågor och lära sig om orsak och verkan när de släpper bilarna vid toppen och låter dem åka ner. Det hjälper dem även att börja utveckla en vetenskaplig förståelse för gravitation, hastighet och friktion. Den här leksaken har dessutom utvecklats med säkerhet i åtanke och har mjuka kanter, icke-giftig färg och högkvalitativ plast (för de delar som använder plast).

Fördelar
 • Inkluderar sex minibilar
 • Träleksak – miljövänligare
 • Utvecklar förståelsen för orsak och verkan
 • Främjar koordination mellan hand och öga
 • Inkluderar extra bro- och parkeringshusbitar
Nackdelar
 • Inte kompatibelt med andra racerbane-set

5. Bäst Racerbana för Småbarn: Magic Tracks Start-set

Magic Tracks Starter Set
Motivering: Flexibla, rälsliknande banbitar som man knäpper ihop och är kompatibla med andra set.

Magic Tracks start-set är en innovativ, flexibel racerbana för barn, med självlysande bitar som kan böjas, slingras och rullas ihop. Banorna är enkla att fästa vid varandra och kan kombineras med andra kompatibla set, vilket gör det enkelt att utöka leken.

Setet kommer med 1 bil, 20 banbitar och fler än 20 klistermärken. Setet kan dessutom användas både inomhus och utomhus, och placerar man bitarna noggrant kan bilarna till och med köra nedför trappor! Det här är en häftig leksak man kan bygga fritt med, och de blinkande, lysande bilarna tillför ännu mer spänning, utöver att göra det möjligt att leka i mörkret, där själva banan också lyser.

Fördelar
 • Flexibel, rälsliknande bana
 • Kan skapa loopar och kurvor
 • Inkluderar klisterdekaler
 • Lyser i mörkret
 • Bilar med LED-lampor
Nackdelar
 • Kräver batterier

6. Bäst Modulär Racerbana: Hot Wheels Smart Ban-kit

Hot Wheels Smart Track Kit
Motivering: En fysisk bana med digitala utmaningar – kom igång med teknik med detta smarta ban-kit.

Det här är en racerbana som uppgraderats för att möta 2022 års standard! Banan registrerar varje bils prestationer och laddar upp massvis av data till appen. Den ”smarta” banan introducerar barnen till teknik som låter dem mäta och spara hastighet, antal lopp och stunt.

Den fysiska banan inkluderar två exklusiva Hot Wheels ID-bilar och 16 banbitar, anslutare, kurvor, raksträckor, ramper, mållinje, booster och en galen loop. Den digitala appen lägger i sin tur till digitala utmaningar och minispel till den fysiska racingen. Med fler än 50 utmaningar, en bana som kan byggas om och möjligheten att spara racingstatistik i appen och tjäna uppgraderingar, är Hot Wheels smart ban-kit perfekt för barn som älskar teknik.

Fördelar
 • Två Hot Wheels ID-bilar
 • Uppmuntrar användning av teknik
 • Fler än 50 utmaningar
 • App för att hålla koll på statistik
 • 16 banbitar, inklusive kurvor, loopar och anslutare
Nackdelar
 • Appen kräver kompatibel enhet

7. Bäst Racerbana från Brio: Brio World-kit för Bilracing

Brio World Car Racing Kit
Motivering: Det här racing-kitet kommer från det populära märket Brio och inkluderar gott om roliga tillbehör.

Brio World-produkterna erbjuder barn möjligheten att skapa egna världar med bilar, tåg, hus och verksamheter, och allt är tillgängligt i separata set. Brio World-kitet för bilracing är ett paket med 14 delar som inkluderar allt ett barn behöver för att skapa en egen spännande racerbana för bilar. Det kommer med två bilar, en skylt, en korsning och gott om ramper – perfekt att kombinera med tåg-seten från Brio World.

Det är tillverkat av europeiskt björkträ från FSC (skogsförvaltningsrådet) och högkvalitativ plast, så Brio World kit för bilracing är ett högkvalitativt alternativ till produkter helt i plast. Setet har testats internt av Brio för att leva upp till standarder som är högre än de juridiska kraven och lämpar sig för barn från tre år och upp. Det här kitet är perfekt för att komplettera en existerande Brio-samling eller påbörja en ny!

Fördelar
 • Kompatibelt med resten av Brio World-produkterna
 • Hög säkerhetsstandard
 • Trä från FSC – miljövänlig leksak
 • Främjar öppen lek – uppmuntrar fantasin
 • Inkluderar två bilar
Nackdelar
 • Inga elektroniska inslag

8. Bäst Racerbana från Disney: Disney Pixar Bilar 3 Thunder Hollow Korsande Ban-set

Disney Pixar Cars 3 Thunder Hollow Criss-Cross Track Set
Motivering: Detta set baseras på karaktärer från Disney-filmen Bilar 3 och är perfekt för att återskapa scener från filmen.

Disney Pixar Bilar 3 Thunder Hollow korsande ban-set är en otroligt spännande produkt. Filmen Bilar 3 är en hjärtevärmande resa tillbaka till racingens rötter och ett spännande äventyr med fokus på lagarbete och mod. Disney Pixar Bilar 3 Thunder Hollow korsande ban-set designat för att återskapa den djärva personligheten, stilen och energin hos filmen.

Det här setet låter barn skapa spännande banor och utöka leken genom att ansluta andra set från Disney Pixar Bilar 3-utbudet. Just detta set inkluderar en Blixten McQueen-bil, derbytillbehör och en motordriven accelerator som ser till att bilarna fortsätter att tävla runt banan. Setet är perfekt för att utveckla fantasifulla lekförmågor, eftersom det låter barnen spela upp filmscener och utöka vad de redan känner till om bilkaraktärerna genom att skapa sina egna berättelser.

Fördelar
 • Baseras på den populära filmen Bilar 3
 • Inkluderar Blixten McQueen-bil
 • Motordriven accelerator håller bilarna i rörelse
 • Utvecklar fantasifull lek
 • Expansions-set finns
Nackdelar
 • Kräver batterier

9. Bäst Racerbana från Paw Patrol: Carrera Chase Marshall Racerbana

Carrera Chase Marshall Racetrack
Motivering: Den här enkla banan har Paw Patrol-karaktärer och är ett perfekt första set för yngre barn.

Paw Patrol är otroligt populärt bland yngre barn. Den här racerbanan inkluderar karaktärerna Chase och Marshall från Paw Patrol och låter två förare leka samtidigt på den 2,4 meter långa racerbanan. Racerbanor är bra leksaker för yngre barn, eftersom de kan öva på att följa instruktioner och sätta ihop saker försiktigt.

Carrera Chase Marshall racerbana är perfekt för småbarn från tre år och upp. Den är blåfärgad och har licensierad Paw Patrol-utsmyckning för att göra den ännu mer lockande. Racerbanan är batteridriven, vilket innebär att den kan användas var som helst i huset eller till och med tas med till en vän eller släkting. Bilarna styras med handkontroller som designats specifikt för små barns händer.

Fördelar
 • Baseras på de populära Paw Patrol-karaktärerna
 • Två spelare kan spela samtidigt
 • 2,4 meter lång bana
 • Batteridriven – kan tas med
 • Handkontroller som designats för små barns händer
Nackdelar
 • Kräver batterier
 • Lämpar sig inte för barn under tre år – små delar

10. Bäst Vertikala Racerbana: Fisher-Price Little People Loop- och Racerbana

Fisher-Price Little People Launch & Loop Raceway
Motivering: Det här setet är speciellt framtaget för förskolebarn och är både roligt och lärorikt!

Om du är ute efter ett lekset med fordon som lämpar sig för småbarn, då är Fisher-Price Little People loop- och racerbana helt perfekt. Little People-produkterna är extremt populära och perfekt designade för att småbarn ska kunna greppa dem enkelt. Det här setet inkluderar flera banor, en orange Hot Wheels-loop, en kraschzon, häftiga lampor, ljud och Wheelies-fordon.

Den dubbla bilstartaren låter barnen skicka ner bilarna för banan samtidigt, så att de kan experimentera med hastighet, vikt och orsak och verkan. När bilarna tävlar nedför banan kan de krascha, fortsätta nedför spiralbanan eller åka på hopprampen. Med alla dessa möjligheter är setet perfekt för att uppmuntra fantasifull lek, när barnen spelar upp olika scenarier och förbättrar sina kommunikationsförmågor och sociala färdigheter.

Fördelar
 • En del av Little People-utbudet från Fisher-Price
 • Inkluderar flera banor
 • Ljus och ljud
 • Dubbel bilstartare
 • Uppmuntrar fantasifull lek
Nackdelar
 • Kräver batterier

11. Carrera First Nintendo Mario Kart

Carrera First Nintendo Mario Kart
Motivering: Det här är ett utmärkt start-set som baseras på de populära Mario Kart-spelen och är kompatibelt med andra Carrera-banor.

Carrera First Nintendo Mario Kart-setet är enkelt att komma igång med och sätta ihop, och därmed perfekt för nybörjare. Banan är 2,5 meter lång och baseras på de populära Mario Kart-spelen, som är väldigt populära bland barn av alla åldrar.

Det här setet lämpar sig för barn från tre år och upp, och inkluderar två fordon – det är nämligen designat för att två spelare ska kunna tävla mot varandra. Det låter barnen leka med vänner eller familjemedlemmar, samtidigt som de förbättrar sina kommunikationsförmågor och bygger viktiga sociala färdigheter, som att vänta på sin tur, dela med sig och vinna såväl som förlora på ett bra sätt! Eftersom det kommer från märket Carrera är det här setet kompatibelt med andra från samma märke, så att leksaken kan utökas om man köper fler set.

Fördelar
 • Inkluderar två fordon
 • Baseras på Mario Kart-spelen
 • 2,5 meter lång
 • Förbättrar sociala förmågor
 • Kompatibel med andra Carrera-banor
Nackdelar
 • Kräver batterier

12. VTech Turbo Force Racers Racerbana för Bilar

VTech Turbo Force Racers Car Race Track
Motivering: En bana man kan skräddarsy själv för att sätta fantasin på prov och tävla på själv eller mot vänner.

VTech Turbo Force Racers racerbanan för bilar är en spännande, anpassningsbar bilbana som kommer med en racerbil och allt man behöver för att bygga flera olika banor. Man får designa dem som man vill, men det finns även instruktioner för fyra olika varianter: två racerbanor och två stuntbanor, så att man kan välja precis hur man vill leka.

Det här setet lämpar sig för att öva på stunt eller att köra på egen hand, men man kan lägga till ytterligare bilar för att ha roliga tävlingar mot vänner. Den 1,2 meter långa banan har gott om intressanta inslag, såsom en transparent tunnel, en trasig bro, en 360-gradersloop och ett torn. De unika handledskontrollerna är ett helt klart intressant sätt att styra fordonen, och att skaka kontrollerna gör att fordonen får extra kraft!

Fördelar
 • Customizable track
 • 4 combinations; 2x race track, 2 x stunt track
 • Racing car included
 • Can be used independently or with others
 • Unique wristband controllers
Nackdelar
 • Requires batteries

13. Hot Wheels 8-formad Racerbana

Hot Wheels Figure 8 Raceway
Motivering: En klassisk, 8-formad racerbana som (bokstavligt talat!) är skruvad, för mycket snabb racing.

Den 8-formade racerbanan är en klassisk racingleksak för barn eftersom de möjliggör höga hastigheter och skarpa svängar. Den här produkten från Hot Wheels tar den klassiska 8-formade racerbanan och gör den lite extra skruvad. Hot Wheels 8-formad racerbanan inkluderar nämligen extrema loopar och lutande kurvor, och totalt har setet över 180 cm bana.

Eftersom det är en del av Hot Wheels-utbudet är det även kompatibelt med andra Hot Wheels-produkter, vilket innebär att leken kan utökas i nästan oändliga riktningar, med massor av bankombinationer. Setet är dessutom motordrivet, vilket gör det till en riktigt spännande leksak för barn som älskar racing och teknik.

Fördelar
 • Extrema loopar och lutande kurvor
 • Över 180 cm bana
 • Kompatibelt
 • Motordriven, för högre hastighet
Nackdelar
 • Plastleksak – inte lika miljövänlig

14. Hot Wheels TB System Race-låda

Hot Wheels TB System Race Crate
Motivering: Racing från hög höjd, stunt och två inkluderade bilar – finns det något att inte gilla?

Hot Wheels TV System race-låda kommer med två inkluderade Hot Wheels-bilar och runt 2,4 meter bana, så det är bara att sätta igång och tävla direkt. Setet inkluderar allt man behöver och instruktioner för att bygga tre massiva stuntbanor: Gravitationssläppet, Megahoppet och Dragracet.

Inga batterier krävs för de här setet, eftersom det helt förlitar sig på gravitation och en startare man slår till med handen för att få bilarna att flyga iväg. Det är ett bra sätt att introducera gravitation som koncept för barn. Barnen kan dessutom utöka leken och använda fantasin genom att lägga till andra banbyggar-set från Hot Wheels. När det är färdiglekt är det bara att packa ner allt i lådan, som är lätt att förvara och transportera.

Fördelar
 • Inkluderar två bilar
 • 2,4 meter bana
 • Tre stunt i ett set
 • Kräver inga batterier
 • Kompatibelt med andra Hot Wheels-set
Nackdelar
 • Plastleksak – inte lika miljövänlig

15. Mindscope Twister Tracks Självlysande Neon

Mindscope Twister Tracks Neon Glow in the Dark
Motivering: På edra platser, färdiga, lys! Släck lamporna och låt denna bana lysa upp vägen!

Mindscope Twister Tracks självlysande neon inkluderar 3,3 meter flexibel bana som man bygger ihop själv, i fem neonfärger som lyser i mörkret. Därtill kommer det även med en transparent, LED-upplyst racerbil. Att släcka lampan resulterar i en spännande lekupplevelse som låter barnen se den självlysande banan och de lysande fordonen.

Med denna typ av flexibel bana finns det inget rätt eller fel sätt att bygga, och barnen kan använda sin fantasi för att fritt utveckla sina banor genom att knäppa ihop bitarna i oändliga kombinationer. Detta hjälper till att främja kreativitet såväl som planerings- och byggförmågor.

Fördelar
 • 3,3 meter bana
 • Självlysande
 • LED-upplyst racerbil
 • Fritt byggande
 • Kompatibelt med andra set
Nackdelar
 • Kräver batterier

Avslutande ord

Racerbanor är ett bra sätt för barn att utveckla sin förmåga att följa instruktioner för att slutföra ett byggprojekt eller designa, bygga och testa egna skapelser beroende på vilken typ av set de har. Att leka med bilar låter dessutom barn lära sig om gravitation, friktion, vikt, hastighet och en rad andra koncept under lekens gång – på så sätt inser de inte ens att de lär sig! Det är även en bra leksak för att leka socialt, vare sig det är med andra barn under lekträffar, med syskon hemma eller till och med föräldrar. Barnen får då chansen att förbättra sina sociala förmågor genom att dela med sig, vänta på sin tur och till och med tävla. Att tävla ger dem chansen att uppleva allt som har med vinst och förlust att göra, och att hantera det på rätt sätt.

De 15 racerbanorna som vi listat här kommer att locka olika barn i olika åldersgrupper, och bjuder på olika typer av lek och funktioner. Vi hoppas att du lyckats hitta det perfekta setet och att mottagaren får njuta av många timmars banbygge och bilracing!

Peter Mattsson
Om Peter Mattsson

Jag heter Peter och jag älskar att hitta den perfekta presenten till alla på min inköpslista. Det finns inget bättre än att se ett nöjd leende på någons läppar när de får något som är precis perfekt för dem. Om du vill ge den perfekta presenten så föreslår jag att du kollar in mina guider, fulla av fantastiska idéer och presenter som definitivt kommer att visa hur mycket du bryr dig om någon.