9 snygga klockor för barn som vill veta tiden

Uppdaterad 3 augusti, 2022

Publicerad

Best Kids Watches

För vissa barn är det något av en milstolpe att få en klocka, och att faktiskt lära sig klockan är onekligen ett eldprov i barnets utveckling. Men när är det rätta tillfället att köpa ett barns första klocka? Många föräldrar brukade oroa sig över hur säkert det var med klockor med riktigt glas, men numer är många klockor designade för att klara av de hårda tag som barn är kända för. En annan aspekt är användbarheten – hur nödvändigt är det för ett barn att ha en klocka innan det faktiskt kan tyda den? Tankegångarna angående detta har förändrats en del, och de flesta anser nu att en bra klocka kan vara ett incitament för barnen att faktiskt lära sig hur man ser hur mycket den är, och digitala klockor är dessutom ett alternativ.

Smarta klockor och aktivitetsarmband marknadsförs i allt högre utsträckning mot barn och tonåringar, så det finns massor av alternativ. Det finns helt enkelt inget ”rätt tillfälle” att köpa en klocka till ett barn. Det som fungerar för just er är det rätta, men det finns fortfarande vissa saker att ha i åtanke när du gör ditt val.

Material som används

Materialen som klockan består av är viktiga när man ska köpa en till ett barn eller en tonåring. Tonåringar och barn är ofta inte lika försiktiga som vuxna, och det är heller inget man ska förvänta sig! Håll istället utkik efter klockor som är tillverkade i material som klarar av barns och tonåringars aktiva livsstilar. Framsidor av plast är perfekta för yngre barn, medan reptåligt glas är bättre för tonåringar. Klockans armband måste dessutom vara bekvämt och flexibelt, så snygga metallänkar kan lämpa sig bra för tonåringar, medan yngre barn kanske föredrar tyg eller silikon.

Vattentålig

Olyckor sker, men vatten är ett säkert sätt att ha sönder en klocka, så håll utkik efter modeller som har någon form av skydd mot vatten. Mått för vattentålighet ger en grov fingervisning om hur mycket klockan klarar av innan den går sönder; klockor som hävdar att de klarar sig ner till 50 meter bör till exempel klara sig bra i duschen, medan klockor som sägs klara sig ner till 100 meter kan användas när man badar.

Storlek på armbandet

Tonåringar kommer i en rad olika former och storlekar, och barn växer så det knakar. När man överväger själva armbandet ska man därför inte bara se till att det passar just nu, utan även se till att det kan hänga med i utvecklingen. Justerbara armband med hål eller möjligheten att ta bort länkar är viktiga funktioner att satsa på när man köper en klocka till ett barn eller en tonåring.

Digital, analog eller smart?

Att välja huruvida man ska köpa en digital, analog eller smartklocka kan vara lurigt, för samtliga har sina egna fördelar! Det kommer i grund och botten handla om vad individen föredrar. En digitalklocka är lätt att läsa och uppmuntrar barn att lära sig siffrorna. Analoga klockor är klassiska och stilrena, och hjälper barn att förbättra den rumsliga medvetenheten såväl som att tyda klockan. Smarta klockor kan ofta visa både digital och analog tid, utöver att erbjuda en rad andra funktioner, som spel, stegräknare och fitness-funktioner.

Mottagaren

Den bästa klockan till ett barn eller en tonåring beror även på personens personlighet, stil och ålder. Något som är helt rätt för en stilmedveten tonåring kanske inte lämpar sig för en tekniktokig 5-åring. Försök därför att ta hänsyn till barnet eller tonåringen du ska köpa till när du väljer den bästa klockan.

Här har vi listat några av de bästa klockorna för barn under 2022 efter åldersgrupp:

Bäst klockor för yngre barn [upp till sju år]

För de flesta yngre barn handlar klockägande helt och hållet om att ha kul! Barn upp till sju år kommer att älska att härma vuxna i sina liv, och att ha en egen klocka låter dem känna sig väldigt vuxna. I takt med att barn börjar lära sig siffrorna är en klocka ett väldigt bra sätt att förbättra denna förmåga och lära dem att se hur mycket klockan är. Det sker dessutom väldigt naturligt eftersom de får chansen att öva regelbundet. Säkerhet är en prioritet i den här åldern, så håll utkik efter hållbara material. Det är även värt att komma ihåg att den här generationen av barn är naturligt tekniska, så de har inga problem att hantera teknik.

1. Little Tikes Tobi Smartklocka med Robot

Little Tikes Tobi Robot Smartwatch
Motivering: Den perfekta första smarta klockan, med gullig personlighet

Little Tikes Tobi smartklocka med robot är mer än bara en smartklocka, för den har en egen lekfull personlighet. Med sina rörliga robotarmar och ben såväl som fler än 100 olika uttryck är den här smartklockan perfekt för denna generation av digitalt kunniga barn! Med klocka, kalender, stoppur, tidtagarur, alarmklocka och mer är detta en fullt funktionell smartklocka som uppmuntrar barn att lära sig siffror och att se hur mycket klockan är.

Utöver detta inkluderar Tobis smarta robotklocka även massor av spel, inklusive såna som uppmuntrar aktiv lek, såsom ett sökspel såväl som dansaktiviteter. Den har även en rörelsesensor och inbyggd stegräknare. Vidare har den två inbyggda kameror som kan ta foton, filma video eller användas för selfies, och Tobis smarta robotklocka kan lagra 3 000 bilder eller 30 minuter video. Ett bekvämt armband i silikon inkluderas, men denna smarta klocka kan även fästas vid kläderna med ett spänne. Barn kan välja bland över 50 urtavlor med båda analoga och digitala klockor, vilket gör den perfekt för yngre barn som gillar att skräddarsy sina prylar.

Fördelar
 • Fullt fungerande smartklocka
 • Inkluderar spel
 • Uppmuntrar aktiv lek
 • Två inbyggda kameror
 • Kan använda armband eller spänne
Nackdelar
 • Kräver regelbunden laddning

2. Timex Analog Klocka för Barn

Timex Kids Analog Watch
Motivering: En klassisk, analog klocka som designats för yngre barn.

Med sin lättlästa urtavla och minuter som markerats av pedagogiska skäl, är denna klocka designad med yngre barn i åtanke. Timex analoga klocka för barn har en klassisk och tydlig urtavla med rolig, roterande grafik på sin sekundvisare.

Armbandet är av tyg och töjbar, så det är bekvämt att använda och lätt att justera, vilket innebär att klockan inte bör ha några problem att växa med barnet. Den är vattentålig ner till 50 meter, så det bör inte spela någon roll om barnet stänker vatten på klockan när det tvättar händerna eller till och med hoppar in i duschen med den! För att hjälpa barnet att lära sig klockan finns en gratis app vid namn Timex Time Machine, så det är en klassisk, analog klocka som uppdaterats för att tillfredsställa moderna barns behov.

Fördelar
 • Lätt att läsa
 • Klassisk analog klocka
 • Töjbart armband i tyg
 • Vattentålig ner till 50 meter
 • Gratis app för att lära sig klockan
Nackdelar
 • Kräver kompatibel enhet för appen

3. VTech Kidizoom Smartklocka

VTech Kidizoom SmartWatch
Motivering: En smartklocka för barn med massor av funktioner.

Vtech är ett märke som är känt för att skapa häftiga teknikleksaker åt barn som hjälper dem att utveckla färdigheterna de behöver i framtiden. Vtech Kidizoom smartklocka är en riktigt bra smartklocka som tagits fram specifikt för barn. Den är otroligt interaktiv, med en rad olika spel, förstärkt verklighet (AR) och två kameror. Med klockans rörelsesensor kan barn ägna sig åt aktiva lekutmaningar, som att springa runt för att röra sig på olika spelbanor! Den kan även helt enkelt hålla koll på deras dagliga steg och hjälpa till att etablera hälsosamma vanor.

Klockan är designad med barn i åtanke och stänksäker, och har ett flexibelt, justerbart silikonarmband som passar en rad olika storlekar. Den har 55 analoga och digitala urtavlor att välja mellan, så barnen kan lära sig både siffror och att se vad klockan är. Det finns dessutom inbyggda spel för att utveckla dessa förmågor!

Fördelar
 • Välkänt märke
 • Spel med förstärkt verklighet (AR)
 • Två inbyggda kameror
 • USB-kabel för att ansluta den till datorn
 • Stänksäker
Nackdelar
 • Inte vattensäker

Bäst klockor för äldre barn [8–12 år gamla]

I takt med att barnen blir äldre så blir de även mer medvetna om sin stil, och många utvecklar ett intresse för mode. De vill även uttrycka sin personlighet mer och vill få ut andra saker av sin klocka än yngre barn. När man köper en klocka åt ett äldre barn ska man hålla utkik efter något som har mer neutral design, så att den kan hålla i många år.

1. Lacoste Klassiskt Kvartsur

Lacoste Classic Quartz Watch
Motivering: En klassisk, sportig klocka från ett populärt märke.

Lacoste verkar vara ett märke som aldrig går ur mode och är konstant populärt. Lacoste klassiskt kvartsur är ett utmärkt exempel på varför så är fallet. Den här klockan har en sportig och klassisk design som passar alla tillfällen, stilar och personligheter, och aldrig känns gammalmodig. Den är perfekt för äldre barn som vill ha en lite vuxnare klocka som kan hänga med i flera år.

Ett gummiarmband med spänne ser till att klockans storlek är justerbar och kan växa med barnet långt upp i tonåren, och klockan är dessutom väldigt bekväm och praktisk att använda. Den är vattentålig upp till fem bar, vilket innebär att den är stänksäker och kan användas i duschen eller när man badar, vilket gör den perfekt för denna mycket aktiva grupp, som även har en tendens att glömma saker som de tar av sig! För att göra den ännu bättre som gåva kommer den i en presentask och med två års garanti.

Fördelar
 • Populärt märke
 • Klassisk design
 • Justerbart armband
 • Vattentålig upp till fem bar
 • Två års garanti
Nackdelar
 • Inga interaktiva funktioner

2. Garmin Vivofit Jr. 2

Garmin Vivofit Jr. 2
Motivering: Aktivitetsarmband med häftig Star Wars-design.

Aktivitetsarmband blir allt populärare bland äldre barn, och även om många föräldrar tvekar att introducera ytterligare en enhet – som riskerar att öka skärmtiden – är ett aktivitetsarmband definitivt en positiv användning för teknik. Ett aktivitetsarmband lär inte bara barnet att synka enheter, utan uppmuntrar även fysisk aktivitet och att ta ansvar för att hålla sig i form.

Garmin Vivofit Jr. 2 är specialdesignad för barn och har därför en rad barnvänliga funktioner, som äventyr och spel, och ett batteri som är framtaget för att vara i upp till ett år! Aktivitetsarmbandet baseras på de populära Star Wars-filmerna och är perfekt för fans eftersom det motiverar dem med spel som inkluderar välkända karaktärer. Än bättre är att föräldrarna kan upprätta ett system för hantering av hushållssysslor och belöningar, så att barnen hålls på rätt spår!

Fördelar
 • Kan användas när man badar
 • Batteri som designats för att vara i ett år
 • Baserat på Star Wars
 • Uppmuntrar fysisk hälsa och aktivitet
 • System för hantering av sysslor och belöningar
Nackdelar
 • Föräldrar behöver kompatibel enhet för hantering av sysslor

3. Sekonda Kvartsur för Barn

Sekonda Child Quartz Watch
Motivering: Designad för barn utan att se barnslig ut.

När barn blir äldre kan de börja villa ha en klocka som ser mer ut som de vuxna har. Sekonda kvartsur för barn lyckas balansera detta perfekt, med gott om stil samtidigt som den har inslag som gör den hållbar, som mineralglas som designats för att stå emot olika typer av smällar!

Silikonarmbandet med spänne är framtaget för att passa barn i flera åldrar och storlekar, så de bör kunna använda klockan i många år. Med sin klassiska design kan den användas vid en rad olika tillfällen. Den är dessutom vattentålig ner till 50 meter, och kan därmed användas i duschen utan problem. Det pålitliga, exakta urverket är från Japan och möjliggör precis tidshållning, och de högkvalitativa komponenterna garanterar att den kommer att hålla länge.

Fördelar
 • Rimligt prissatt
 • Skyddande mineralglas
 • Spänne som passar olika storlekar
 • Vattentålig ner till 50 meter
 • Japanskt urverk
Nackdelar
 • Bör inte användas när man badar

Bäst klockor för tonåringar

När de nått tonåren så har de flesta barn en egen stil och smak, såväl som saker de gillar och inte gillar. Dessa saker kan ändras rätt frekvent eller i princip vara huggna i sten – det skiljer sig från tonåring till tonåring. Teknik är dock extremt populärt, och denna generation av tonåringar är naturligt kunniga. Det innebär att de instinktivt förstår hur teknik fungerar och lätt lär sig hur de senaste nymodigheterna fungerar, så högteknologiska klockor är alltid populära. Estetik är också viktigt i denna ålder, så håll utkik efter rena linjer och moderna klassiker som förblir snygga i flera år.

1. Apple Watch

Apple Watch
Motivering: Originalet när det kommer till smartklockor, perfekt för att uppmuntra fysisk aktivitet.

Det här är förmodligen världens mest eftertraktade smartklocka, och man kan lita på att Apple levererar en produkt med den senaste tekniken. Apple Watch är full med funktioner som tonåringar kommer att älska. Det är en del av Apple-produktlinjen och kan kopplas till en iPhone, varpå man kan styra sin värld från handleden! Med klockan kan man ta emot och ringa telefonsamtal, skicka och ta emot e-post eller textmeddelanden och köra en hel del appar.

Många av apparna baseras på fitness-mål och kan synkas med telefonappar eller internet för att producera skräddarsydda mål eller till och med träningsplaner baserat på informationen som samlas in av de elektriska och optiska pulssensorerna, den inbyggda stegmätaren och data som användaren matar in. Denna specifika modell kan användas när man badar!

Fördelar
 • Stor display
 • Synkar med telefon
 • Ring och ta emot samtal
 • Uppmuntrar hälsa och fitness
 • Badsäker
Nackdelar
 • Kräver iPhone 5 eller senare

2. Garmin Forerunner 45S

Garmin Forerunner 45S
Motivering: Nå dina fitness-mål med denna specialdesignade löparklocka.

Garmin Forerunner 45S hävdar att den hjälper en att springa bättre och komma i bättre form. Det är en kompakt och lättviktig klockan som är speciellt framtagen för de som gillar att springa. Garmin-klockan har många löpfunktioner, inklusive att registrera hastighet, varvtider och att hålla koll på rutter. Den är perfekt att planera träningen med eftersom man kan ladda ner personliga träningsplaner, och den inbyggda löptränaren hjälper en att nå målen.

Utöver att springa kan man ladda ner appar för andra sporter, som cykling, löpband, crosstrainer eller yoga, och den här sportklockan kan även agera smartklocka – man kan få notiser om sms och samtal eller spela och kontrollera musik från en ansluten smartphone. En bra säkerhetsfunktion är den långa batteritiden (sju dagar i smartklockläge och 14 timmar i GPS-läge), och GPS-data skickas i realtid till nödkontakter via en ansluten smartphone.

Fördelar
 • Kompakt och lättviktig
 • Löpfunktioner – håller koll på rutter och varvtider
 • Kan ladda ner träningsplaner
 • Appar för andra sporter
 • GPS-plats skickas till nödkontakter
Nackdelar
 • Dyr klocka

3. Fitbit Inspire HR

Fitbit Inspire HR
Motivering: Elegant, enkel och badsäker.

Fitbit Inspire HR är elegant, enkelt och badsäkert – kort och gott det perfekta aktivitetsarmbandet. Dess enkla design gör det lämpligt för en rad olika tillfällen, och slimline-skärmen löper mindre risk att få en smäll och gå sönder. Med automatisk träningsdetektering kan det här aktivitetsarmbandet synka med en smartphone eller dator för att skicka uppdaterad fitness-information till Fitbit-appen. Den håller även koll på brända kalorier och analyserar sömnen, för en mer holistisk bild av ens hälsa.

Fitbit Inspire HR håller även koll på ens puls och kan användas medan man simmar eftersom det är vattentåligt, vilket gör det riktigt allsidigt. Än bättre för stilmedvetna tonåringar är att det är lätt att byta ut armbandet till olika färger eller material, så man kan anpassa utseendet eller bara variera lite när man känner för det! Med sitt otroligt överkomliga pris är det här aktivitetsarmbandet perfekt för tonåringar såväl som vuxna.

Fördelar
 • Elegant, enkel design
 • Badsäkert
 • Pulsmätare
 • Synkar med app
 • Lätt att byta armband
Nackdelar
 • Appen kräver kompatibel enhet

Avslutande ord

Att köpa en klocka till ett barn kommer med en rad olika faktorer man måste ta hänsyn till, från barnets ålder, intressen och stil till ens budget och prioriteringar. En första klocka, ett aktivitetsarmband eller en första ”vuxenklocka” kan ofta kännas som milstolpar för ett barn, som då känner att det börjar bli större och mer moget. Av denna anledning tenderar klockar att vara väldigt speciella presenter.

Klockorna vi listat här har en rad olika funktioner, men alla är bra alternativ för respektive åldersgrupp. Vissa av klockorna kan lära barn om siffror och hur man ser hur mycket klockan är, och de är även ett sätt att uppmuntra självständighet, vilket är viktigt när barnen blir äldre. System för att hantera hushållssysslor uppmuntrar dessutom ansvar. När barnen väl blivit tonåringar är de ofta väldigt självständiga och vill ta kontroll över sina egna liv, och smartklockor är ett bra verktyg för det. Vi hoppas att du tycker dessa alternativ är hjälpsamma när du letar efter de bästa klockorna till barn.

Helena Dahlgren
Om Helena Dahlgren

Jag heter Helena och jag kan hjälpa dig att hitta den perfekta presenten. Oavsett om du vill ge dem något spännande eller något som verkligen kommer att överraska dem kommer jag att visa dig mina favoritpresenter och hjälpa dig att hitta en present som matchar mottagarens personlighet.

Mitt mål är att hjälpa dig att hitta en fantastisk present till de viktiga personerna i ditt liv, oavsett om de är svåra eller lätta att hitta present till. Så se till att kolla in mina guider och gör dig redo att sätta ett leende på mottagarens läppar!