20 roliga inlärningsleksaker för barn i alla åldrar

Uppdaterad 3 augusti, 2022

Publicerad

Alla vill hjälpa sina barn att bli så bra som möjligt, och det innefattar ofta att stödja dem i deras utbildning. Vi kanske tänker på lektioner och böcker när “inlärning” förs på tal, men leksaker har också en mycket viktig roll att spela för majoriteten av alla barns utbildning. Att lära sig genom lek är något som barn gör helt naturligt, och forskning har visat att det är otroligt effektivt. Via leken kan barnen utveckla en rad olika dispositioner och färdigheter som utgör grunden för deras framtida inlärning i skolan och livet.

Användning av inlärningsleksaker kan hjälpa dem att förbättra de pedagogiska fördelarna från leken och låta barnen utveckla förmågor som problemlösning, sociala färdigheter, kommunikation, fin- och grovmotorik, kreativitet och fantasi. Det kan även lägga grunden för mer akademiska ämnen, som matematik, läs- och skrivförmåga, vetenskap och teknik. Vi har samlat några av de bästa inlärningsleksakerna år 2022 och beskrivit hur de kan hjälpa barn att lära sig. Här kommer några av de bästa pedagogiska inlärningsleksakerna efter åldersgrupp.

Bäst inlärningsleksaker för småbarn

1. Battat Aktivitetskub i Trä

Battat Wooden Activity Cube
Motivering: Gott om rörliga delar håller barnen fokuserade och intresserade.

Battat aktivitetskub i trä är en perfekt inlärningsleksak för småbarn eftersom den stödjer och utvecklar deras naturliga nyfikenhet. Nyfikenhet är en stark drivkraft för inlärning, eftersom den får oss att utforska, testa oss fram och upptäcka nya saker. Den här kuben uppmuntrar yngre småbarn att dra sig upp till stående position och förbli stående medan de leker, vilket bygger styrka och stabilitet i kärnmuskulaturen och benen.

Den här aktivitetskuben har gott om rörliga delar att utforska och hjälper även barnen att utveckla sin koncentrationsförmåga, vilket lägger grunden för vidare inlärning. De rörliga delarna är perfekta för att utveckla förståelsen för orsak och verkan, utöver att förbättra finmotoriken och styrkan i fingrar, händer och handleder. Med sitt bondgårdstema finns det även gott om möjligheter att utveckla tal- och kommunikationsförmågor när barnen lär sig namnen på djuren och vilka läten de gör!

Fördelar
 • Uppmuntrar stående lek
 • Gott om rörliga delar
 • Utveckla förmågan att fokusera och vara uppmärksam
 • Främjar finmotoriken
 • Bondgårdstema
Nackdelar
 • Större föremål – kräver utrymme för lek och förvaring

2. Brio Gåvagn för Småbarn

Brio Toddler Wobbler
Motivering: En klassisk gåvagn som barn kan lära sig att gå med.

Brios gåvagn för småbarn är en klassisk leksak som hjälper barn att lära sig att gå. Den kommer från det välkända och respekterade märket Brio, så man kan vara säker på att den håller hög kvalitet. Leksaken är gjord i trä och är därmed ett miljövänligare alternativ till de många gåvagnar i plast som finns på marknaden, och den lär hålla i åratal.

Vagnen är justerbar och kan anpassas i takt med att barnet blir äldre, större och stadigare på foten. Själva lådan är dessutom placerad i en framskjuten position, så att barnen får mer utrymme att placera fötterna på. Det finns till och med en broms så att den inte rullar för snabbt. När barnet börjat gå mer självsäkert finns det fortfarande gott om användningar för denna vagn, som att transportera leksaker i hemmet! Att flytta saker från en plats till en annan är en populär aktivitet bland yngre barn och ett vanligt ”schema” för att lära sig saker.

Fördelar
 • Välkänt märke
 • Hög kvalitet
 • Miljövänlig
 • Justerbar
 • Inbyggd broms
Nackdelar
 • Dyrare än andra gåvagnar

3. Galt Toys Baby Puzzles

Motivering: Förbättrar motoriken och det logiska tänkandet.

Pussel är ett populärt intresse bland många bebisar, småbarn och yngre barn, och dessa enkla pussel är perfekta för att uppmuntra en rad olika förmågor. Galt Toys bebispussel djungelpaket består av sex stycken pussel med två bitar vardera, som designats för att träna förmågan att para ihop saker. När barnen klarar pusslen kommer de att träna förmågor som rumslig medvetenhet, att matcha mönster, grovmotorik, fingerfärdighet och tidig matematisk medvetenhet om form och rymd.

Dessa pussel lämpar sig för barn från runt 18 månader och hjälper även till att utveckla tal-, språk- och kommunikationsförmågor, eftersom de simpelt färglagda djurdesignerna uppmuntrar barnen att säga vad djuren heter och experimentera med de olika ljud de gör. Det hjälper dem i sin tur att bli bättre på att bilda olika talljud, som är vad ord består av.

Fördelar
 • Sex pussel med två bitar vardera
 • Uppmuntrar förmågan att para ihop
 • Utvecklar tidig matematisk medvetenhet
 • Lämpar sig från 18 månader
 • Enkla färger
Nackdelar
 • Tolv bitar – bäst att förvara tillsammans så att de inte försvinner

4. Fisher-Price Smart Stages-Valp

Fisher-Price Smart Stages Puppy
Motivering: En gullig, mysig valpleksak med olika inlärningsnivåer.

Fisher-Price Smart Stages-valp är en gullig, mysig valpleksak med olika inlärningsnivåer som kan aktiveras i enlighet med barnens utvecklingsnivå. Likt andra leksaker i Smart Stages-utbudet från Fisher-Price har valpen tre olika inlärningsnivåer att välja bland, vilket innebär att den kan stödja ett barns utveckling på rätt sätt under många år.

Användningen av gott om interaktiva knappar på valpens händer, fötter, öron och hjärta innebär att det finns gott om saker som fångar barnets uppmärksamhet och låter det utveckla förståelsen för orsak och verkan, samtidigt som användningen av teknik uppmuntras. Smart Stages-valpen lär även ut ord, färger, bokstäver, siffror och kroppsdelar. Med fler än 75 sånger utvecklar valpen dessutom barnens musikaliska sinne, och är perfekt för småttingar som älskar att sjunga och dansa.

Fördelar
 • Olika inlärningsskeden
 • Stödjer utveckling på rätt sätt i många år
 • Interaktiva knappar
 • Lär ut ord, färger, siffror och kroppsdelar
 • Fler än 75 sånger
Nackdelar
 • Kräver batterier

5. Lego Duplo Min första Alfabetsbil

Lego Duplo My First Alphabet Truck
Motivering: En klassisk Duplo-leksak som förbättrar barns fysiska förmågor och utveckling.

Även om småbarn kanske inte ska lära sig alfabetet riktigt än, kan tidig exponering för bokstavsformer och diskussion om deras ljud fortfarande vara fördelaktigt. Lego Duplo Min första alfabetsbil kombinerar ständigt populära Lego Duplo med ett fordon, och eftersom många barn älskar att leka med fordon lär den bli väldigt populär. Att knuffa på, dra och styra runt fordon på golvet (eller upp- och nedför möbler!) hjälper till att utveckla den rumsliga medvetenheten och koordinationen mellan hand och öga, vilket är viktigt för att man ska kunna lära sig att skriva.

Att designa och bygga torn med Duplo, lära sig hur man trycker ihop bitarna och få in den rätta snitsen bygger fysisk styrka och färdighet. Klossarna från det här setet kan dessutom kombineras med alla andra Lego Duplo-klossar, så barnets lek kan bli ännu friare. Setet inkluderar även två figurer – en pojke och en flicka – vilket inspirerar fantasifull och kreativ lek.

Fördelar
 • Tidig exponering för bokstäver
 • Utvecklar rumslig medvetenhet och koordination mellan hand och öga
 • Uppmuntrar byggförmågor
 • Utvecklar styrkan i händerna
 • Kan kombineras med andra Duplo-set
Nackdelar
 • Plast – mindre miljövänlig

Bäst inlärningsleksaker för barn från 3 till 6 år

1. Galt Toys Regnbågslabb – Vetenskaps-kit

Galt Toys Rainbow Lab Science Kit
Motivering: Utforska färgernas värld med detta vetenskaps-kit med regnbågstema.

När barnen blir äldre och utvecklar mer självständighet så gillar många att ägna sig åt experiment. Det kan bland annat handla om att blanda olika substanser, släppa saker från hög höjd eller mixtra med hushållsprylar, som fjärrkontrollen till TV:n. Önskan att veta vad som händer under olika omständigheter och hur saker och ting fungerar kan vara frustrerande för föräldrar, men det är även bra för inlärning. Att utforska världen och få förståelse för den genom att experimentera med och testa idéer är grunden för vetenskapliga undersökningar, och Galt Toys regnbågslabb – vetenskaps-kit är byggt för att bygga vidare på detta.

Det låter yngre barn ägna sig åt en rad olika experiment, som färgblandning, att odla fantastiska gelékristaller och skapa en regnbåge i ett provrör! Kitet inkluderar provrör, skyddsglasögon, pipetter, färgämnen och mer, så man har allt man behöver för att genomföra de tolv olika experimenten i den 24 sidor långa labboken. Labboken inkluderar plats för att skriva ned förutsägelser och resultat, vilket även förbättrar skrivförmågan.

Fördelar
 • Utvecklar vetenskapligt resonemang och förståelse
 • Inkluderar vetenskaplig utrustning
 • Kommer med tolv experiment
 • Specialdesignad labbok
Nackdelar
 • Vuxen hjälp och uppsikt krävs

2. Botley – Programmeringsrobot med Aktivitets-set

Botley the Coding Robot Activity Set
Motivering: Etablera färdigheter för framtiden och få unga barn att börja programmera.

Att programmera är en färdighet så blir allt mer efterfrågad i takt med att tekniken gör framsteg och blir mer integrerad i vardagslivet. Programmeringsroboten Botley och dess aktivitets-set är designad för att etablera programmeringskunskaper för framtiden och kan lära barn så unga som fem år om grunderna i programmering, utan behov av extra enheter eller skärmar.

Botley kan programmeras med en upp till 80 steg lång sekvens och har 16 roliga interaktioner som gör Botley till ett tåg, en polisbil, ett spöke och andra roliga saker! Barn kan programmera musik, ljud och rörelse, och de inkluderade kodkorten, rutorna och hindren gör det hela väldigt spännande och inspirerar dem att programmera. Botley har en sensor på sin undersida som låter den följa en svart linje som skapas med de inkluderade korten!

Fördelar
 • Lär ut programmering
 • Barn så unga som fem år kan programmera
 • Ingen skärm eller enhet behövs
 • Kan programmeras med upp till 80 steg
 • 16 roliga interaktioner
Nackdelar
 • Kräver batterier

3. Learning Resources – Set för Stadsbygge och Design

Learning Resources City Engineering and Design Building Set
Motivering: Med fler än 80 bitar kan barn komma igång med design med detta set på nolltid!

Learning Resources – set för stadsbygge och design är perfekt för att introducera barn till vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik, såväl som ingenjörs- och designprocessen. Det kan användas individuellt eller i grupp, vilket uppmuntrar samarbete och lagarbete.

Det har fler än 80 bitar och 10 kort med ingenjörsaktiviteter som uppmuntrar barn att skapa stadsdesigner och lära sig samt experimentera på ett praktiskt sätt. Barn utvecklar sin problemlösning när de testar olika strukturer och layouter, och aktivitetsguiderna tillhandahåller material som planeringsark, processdiagram och andra steg som kan användas för att planera hur varje uppgift ska lösas.

Fördelar
 • Tidig introduktion till vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik
 • Kan användas individuellt eller i grupp
 • Fler än 80 bitar och 10 aktivitetskort
 • Utvecklar problemlösningsförmågan
 • Planeringsark, processer och diagram inkluderas
Nackdelar
 • Massor av delar – kräver noggrann förvaring

4. LeapFrog Interaktiv Jordglob för Barn

LeapFrog Magic Adventures Globe
Motivering: Kombinera teknik och geografi med den här interaktiva jordgloben.

LeapFrog är ett märke som är känt för sina högkvalitativa teknikleksaker för barn, med massor av utbildningsvärde och skoj. LeapFrog interaktiv jordglob för barn är inget undantag. Utöver att låta barn utveckla sin förståelse för världen, planeten och kartor så hjälper det interaktiva inslaget hos leksaken dem även att börja utforska länder, huvudstäder, kulturer, seder och mer! Det säkerställer att deras inlärning blir betydligt djupare än bara ytliga fakta.

Barnen kan trycka var som helst på jordgloben med den medföljande pennan för att höra fakta, spela spel och titta på över fem timmars videoinnehåll från BBC. Den 2,7 tum stora LCD-skärmen innebär att man inte behöver någon extra utrustning – den interaktiva globen är en helt självständig inlärningsresurs. Det här är en rolig, interaktiv och praktisk produkt som barn kan lära sig om den vida världen med, samtidigt som de leker.

Fördelar
 • Välkänt märke
 • Uppmuntrar användning av karta och jordglob
 • Lär dem om länder, huvudstäder, kulturer och mer
 • 5+ timmar BBC-video
 • Ingen extra utrustning krävs
Nackdelar
 • Kräver batterier

5. Nene Toys Staplingsspel i Trä

Nene Toys - Wooden Tumble Tower Game
Motivering: Det här spelet lämpar sig för hela familjen och hjälper till att förbättra de kognitiva förmågorna.

Att spela spel tillsammans som familj är ett bra sätt att bibehålla familjebanden när barnen blir äldre, så att göra ”spelkväll” till en vana medan de är unga är ett bra sätt att etablera det i familjekulturen. Nene Toys staplingsspel i trä är fyra spel i ett och lämpar sig för en rad åldrar, och är därför perfekt att spela tillsammans som familj.

Det är gjort av naturligt trä och icke-gifte, vattenbaserade färger, så klossarna är säkra och miljövänligare än plastalternativ. De rundade kanterna uppvisar även de hur välgjort det är, utöver att göra klossarna säkrare att hantera. Detta inlärningsspel hjälper till att lära barn grundläggande fysik, förbättrar det logiska och kritiska tänkandet, tränar finmotoriken, den rumsliga medvetenheten och koordinationen mellan hand och öga. Alla dessa är viktiga för att lära sig att skriva. Med pengarna tillbaka-garanti är det här en leksak man kan köpa med sinnesro.

Fördelar
 • Perfekt för familjens spelkvällar
 • Fyra spel i ett
 • Gjort av naturligt trä och icke-giftig färg
 • Förbättrar det logiska och kritiska tänkandet
 • Tränar finmotorik, rumslig medvetenhet och koordination mellan hand och öga
Nackdelar
 • Bäst att spela med andra

Bäst inlärningsleksaker för barn från 7 till 9 år

1. GraviTrax Start-set

GraviTrax XXL Starter Set
Motivering: En modern version av den klassiska kulbanan, perfekt för att förbättra ingenjörskunskaperna.

Kulbanor är perfekta för att uppmuntra både kreativitet och byggförmåga. GraviTrax start-set är en rolig version av den klassiska kulbanan som inkluderar inslag som låter barnen experimentera med gravitation, magnetism och kinetik för att hålla kulan i rörelse. Den här leksaken är perfekt för att uppmuntra vetenskapliga och ingenjörsmässiga kunskaper, och introducera barn till fysikkoncept på ett praktiskt sätt.

Med fler än 120 delar räcker start-setet gott och väl för att hålla barn underhållna och nyfikna! Men det finns även expansionspaket som kan lägga till ytterligare inslag i kulbanan, så den här leksaken kan tillhandahålla fler presentalternativ för kommande födelsedagar och högtider. Med hjälp av de tydliga instruktionerna kan barnen börja bygga och experimentera direkt.

Fördelar
 • Förbättrar byggförmågan
 • Modern version av en klassisk leksak
 • Låter barn experimentera med gravitation, magnetism och kinetik
 • Praktisk vetenskap
 • Fler än 120 delar
Nackdelar
 • Magnetiska delar kan utgöra en fara för yngre barn

2. Lego Gear Bots

Lego Gear Bots (Klutz): Create 8 Machines
Motivering: Åtta byggen i ett! Producera kinetiska skulpturer.

Lego är en leksak man kan njuta av under barndomen och upp i vuxen ålder, och de producerar kontinuerligt nya, spännande och ålderslämpliga produkter som barnen kan lära sig av när de blir äldre. Lego Gear Bots är ett prima exempel på en produkt som lämpar sig väl för att främja utveckling. Den låter barnen bygga åtta olika kinetiska skulpturer med ett enda kit.

Med hjälp av instruktionerna kan barnen bygga ramar med axlar och vevaxlar som snurrar eller vrider sig fram och tillbaka. Samtliga modeller är kopplade till riktiga koncept inom robotteknik eller maskinteknik.

Fördelar
 • Det populära märket Lego
 • Ålderslämpligt
 • Åtta modeller i ett set
 • Fullständiga instruktioner
 • Aktiviteter kopplade till användningar i det verkliga livet
Nackdelar
 • Små delar som kräver noggrann förvaring

3. Thinkfun Gravitationslabyrint

ThinkFun Gravity Maze Game
Motivering: Ett utmanande logikspel kombinerat med en kulbana och teknik.

ThinkFun gravitationslabyrint är ett utmanande logikpussel som kan spelas med familj eller vänner. Det är designat för att bli mer utmanande ju längre man kommer, så det är väldigt lätt att komma igång, men blir sedan allt svårare. Därför kan spelarna träna sina färdigheter och bli bättre.

ThinkFun gravitationslabyrint hjälper till att förbättra det kritiska tänkandet och utvecklar förståelse för fysik, samtidigt som det uppmuntrar problemlösning. Att spela tillsammans med familj eller vänner kan dessutom hjälpa barn att jobba med sina sociala färdigheter, såsom att vänta på sin tur, hålla sig lugna under press och uttrycka frustration på ett lämpligt sätt. Det kommer med tydliga, högkvalitativa instruktioner, så man kan börja spela och lösa problemen direkt.

Fördelar
 • Logikspel
 • Blir progressivt mer utmanande
 • Förbättrar det kritiska tänkandet
 • Utvecklar förståelsen för fysik
 • Främjar social lek och relaterade färdigheter
Nackdelar
 • Bäst att spela med andra

4. Sphero Mini-fotboll: App-kontrollerad Robotboll

Sphero Mini Soccer: App-Controlled Robot Ball
Motivering: En introduktion till vetenskap, teknik och ingenjörskonst med fotbollstema.

Fotboll är ett ständigt populärt intresse bland yngre barn och ett utmärkt sätt att hålla dem fysiskt aktiva och friska. Därför är det bra uppmuntra, men vad sägs om att även nyttja det för att utveckla förmågor inom vetenskap, teknik och ingenjörskonst? Dessa är några av de snabbast växande branscherna, och kunskaper inom dem är mer eftertraktade än någonsin. Sphero mini-fotboll: app-kontrollerad robotboll kan vara nyckeln till att göra ett barn intresserat av dessa branscher.

Anslut mini-fotbollsroboten till gratisapparna Sphero Play och Sphero Edu för att sparka, luta, skjuta, styra och mer i spel där man lär sig att programmera på vägen. Sphero mini-fotboll är full med teknik och är ungefär lika stor som en pingisboll, men otroligt kraftfull och funktionell. Den är utrustad med gyroskop, accelerometer och ett anpassningsbart LED-ljus som lyser i vilken färg man vill. Setet inkluderar till och med åtta mini-koner för att inspirera skoj och lek.

Fördelar
 • Bygger på intresset för fotboll
 • Utvecklar färdigheter inom vetenskap, teknik och ingenjörskonst
 • Ansluter till två gratis-appar
 • Massor av olika sätt att spela
 • Inkluderar mini-koner
Nackdelar
 • Apparna kräver en kompatibel enhet

5. Galt Toys Horrible Science Explosiva Experiment

Galt Toys Horrible Science Explosive Experiments
Motivering: Fantastiska, spännande och explosiva experiment för att utöva praktisk vetenskap.

Barn älskar spännande vetenskapsexperiment, och Galt Toys Horrible Science explosiva experiment är fullt av spänning. Det låter en göra allt från att skjuta upp en raket och låta en vulkan få utbrott, till lavalampor och snor! Åtta experiment inkluderas i detta kit, såväl som en 32 sidor lång, specialdesignad labbok där barnen kan skriva vad de lärt sig.

Att få barn att tycka inlärning och vetenskap är spännande är nyckeln till deras utveckling, eftersom intresserade barn är motiverade barn, som är de lättaste att lära. Det här kitet baseras på de bästsäljande böckerna som skrivits av Nick Arnold och illustrerats av Tony De Saulles, och försöker uppmuntra inlärning, tänkande och färdigheter med koppling till vetenskap, samtidigt som man har massor av kul!

Fördelar
 • Inkluderar åtta experiment
 • Inkluderar labbok
 • Gör barn intresserade av att lära sig
 • Baseras på bästsäljande böcker
 • Uppmuntrar inlärning, tänkande och färdigheter inom vetenskap
Nackdelar
 • Kräver vuxens uppsikt/hjälp
 • Innehåller kemikalier som kan vara skadliga

Bäst inlärningsleksaker för barn från 10 till 15 år

1. Lego Mindstorms EV3 Robot-kit

Lego Mindstorms EV3 Robotics Kit
Motivering: Bygg och programmera gående, pratande och tänkande robotleksaker!

Lego är en leksak som många barn gillar att använda under barndomen, men det behöver inte upphöra bara för att de blivit tonåringar. Lego har nu flera produktlinjer som riktar in sig på tonåringar och vuxna, och Lego Mindstorms EV3 robot-kit är en av dessa, som designats för att vara tillräckligt utmanande även för äldre användare.

Kitet uppmuntrar intresset för robotteknik, ingenjörskonst och teknik, och utvecklar dessutom programmeringskunskaperna. Kitet inkluderar en motor, sensorer och en gratisapp som kan användas som fjärrkontroll. Produkten låter barnen bygga och programmera gående, pratande och tänkande robotleksaker, och instruktionerna för fem stycken inkluderas i setet. Som en bonus kan man dessutom ladda ner bygginstruktioner som tagits fram av fans och fått officiellt stöd av Lego.

Fördelar
 • Ger tillräcklig utmaning för äldre användare
 • Uppmuntrar intresset för robotteknik, ingenjörskonst och teknik
 • Utvecklar programmeringskunskaperna
 • Inkluderar motor och sensor
 • Ladda ner bonusinstruktioner
Nackdelar
 • Appen kräver en kompatibel enhet

2. Sphero RVR: Fullt Programmerbar Terrängrobot

Sphero RVR: All-Terrain, Fully Programmable Robot
Motivering: En robot som kan åka var som helst och göra vad som helst! Designad för terrängen.

Sphero RVR: fullt programmerbar terrängrobot beskriv som en ”programmerbar robot som kan åka var som helst och göra vad som helst”, och det stämmer! Med sin kraftfulla motor, högt drivmoment, terrängdäck och hållbara design, är RVR redo att köra nästan var som helst!

Med Sphero Edu-appen kan användare koda och programmera RVR med Rita och kör, Scratch Blocks eller JavaScript, vilket utvecklar viktiga kunskaper inom teknik och datorkunskap. Den har gott om sensorer ombord, inklusive färgsensor, ljussensor, IR, magnetometer, accelerometer och gyroskop, och är verkligen en smart krabat! Det finns ingen komplicerad installation, utan RVR är redo att användas direkt ur lådan.

Fördelar
 • Kraftfull motor, högt vridmoment
 • Terrängfordon
 • Koda och programmera med Rita och kör, Scratch Blocks eller JavaScript
 • Massor av sensorer
 • Redo att användas direkt ur lådan
Nackdelar
 • Appen kräver en kompatibel enhet

3. Vector Robot av Anki

Vector Robot by Anki
Motivering: Äntligen är robotföljeslagaren du väntat på här!
 
När vi tänker på robotar så föreställer sig många av oss hjälpsamma följeslagare som är både roliga och funktionella – det är Vector i ett nötskal! Den här AI-drivna roboten kan navigera på egen hand och ladda sig själva. Vector Robot av Anki reagerar även på ljud, saker den ser och beröring, och har en vänlig, lekfull personlighet som får den att kännas levande.
 
Den uppdateras kontinuerligt via molnet och utvecklar nya förmågor, och Vector kan till exempel svara på frågor, ta bilder, sätta tidtagningar, använda ”Alexa”-röstkommandon och navigera på egen hand – han undviker till och med kanter där han kan ramla ner! Med en HD-kamera kan denna robot identifiera personer, ”se” och komma ihåg deras ansikten och med hjälp av fyra mikrofoner höra och bestämma från vilken riktning ett ljud kommer. Med sin högupplösta färgdisplay kan den lilla roboten förmedla massor av känslor, vilket får honom att kännas som en vän snarare än en robot.
Fördelar
 • Uppmuntrar intresset för robotteknik
 • Reagerar på ljud, vad den ser och beröring
 • Uppdateras kontinuerligt
 • Använder Alexa-röstkommandon
 • Högupplöst färgdisplay
Nackdelar
 • Inkluderar inte USB-adapter

4. Flaskraket med Vattentrycks-kit

Bottle Rocket Water Pressure Kit
Motivering: Den här vattenraketen används av lärare och är dessutom riktigt rolig.

Denna flaskraket med vattentrycks-kit användas av lärare i hela världen för att demonstrera fysikens lagar. Den kan flyga upp till 30 meter upp i luften och gör vetenskapsundervisning väldigt rolig och dessutom praktisk. Barn lär sig ofta bäst när de får testa saker, så det här är en resurs som verkligen kan stödja inlärningen.

Leksaken är säker och lätt att använda, och inkluderar allt man behöver för att förvandla en vanlig läskflaska till en raket. Det är ett projekt som många barn kan ägna sig åt på egen hand och på så sätt ta ansvar för sin egen inlärning och ha gott om kul på kuppen.

Fördelar
 • Används av lärare
 • Flyger upp till 30 meter upp i luften
 • Praktisk vetenskap
 • Säker och lätt att använda
 • Bra som självständigt projekt
Nackdelar
 • All utrustning inkluderas inte – en plastflaska behövs

5. Sphero BOLT: App-styrd Robotboll

Sphero Bolt App-Enabled Robotic Ball
Motivering: Avancerad inlärning som blir otroligt lättillgänglig av Sphero Edu-appen.

Sphero BOLT: app-styrd robotboll är precis vad namnet antyder: en robotboll som kan anslutas till en app, med vilken barn kan lära sig hur man kodar och programmerar med Scratch Blocks, att rita eller Javascript. Denna avancerade inlärning blir otroligt lättillgänglig med Sphero Edu-appen, och man får till och med möjligheten att dela sina skapelser med communityn.

Den är full av programmerbara sensorer, inklusive infrarött, kompass, ljus, gyroskop och accelerometer, och tillsammans med motorkodarna är programmeringsmöjligheterna nästan oändliga! Den här roboten är Spheros mest avancerade, app-anslutna robotenhet hittills, och kan till och med ”prata” med andra BOLTS med infraröd kommunikation, vilket innebär att flera robotar kan röra sig tillsammans eller leka lekar.

Fördelar
 • Ansluts till Sphero Edu-appen
 • Kan dela skapelser med communityn
 • Lär barn hur man kodar och programmerar
 • Massor av sensorer i roboten
 • Roboten kan kommunicera med andra BOLTS
Nackdelar
 • Appen kräver en kompatibel enhet

Avslutande ord

Pedagogiska leksaker är bra att använda både hemma och i klassrummet, eftersom de förbättrar barns förmåga att lära sig genom att ge dem tillgång till en rad olika inlärningsaktiviteter. De må inte vara strikt ”nödvändiga” för inlärning i hemmet, men de kan vara en väldigt bra resurs för upptagna föräldrar som kanske inte har tid, energi eller kunskap att upprätta specialiserade inlärningsaktiviteter. Vidare är de flesta pedagogiska leksaker och inlärningsleksaker framtagna i samarbete med lärare, så man kan vara trygg med vetskapen att experter har godkänt dem innan de släppts på marknaden.

Med det i åtanke har vi samlar några av de bästa inlärningsleksakerna och kategoriserat dem efter ålder, så att du kan välja något lämpligt för barnet du ska köpa något till. Genom att beskriva hur dessa leksaker stödjer inlärning och utveckling hoppas vi även ha hjälpt dig att få upp ögonen för några av sätten som barn kan lära sig genom lek på. Genom att ha några av dessa leksaker i huset kan man hjälpa till att förbättra barnens färdigheter och utveckling, även på deras fritid!

Peter Mattsson
Om Peter Mattsson

Jag heter Peter och jag älskar att hitta den perfekta presenten till alla på min inköpslista. Det finns inget bättre än att se ett nöjd leende på någons läppar när de får något som är precis perfekt för dem. Om du vill ge den perfekta presenten så föreslår jag att du kollar in mina guider, fulla av fantastiska idéer och presenter som definitivt kommer att visa hur mycket du bryr dig om någon.