15 spännande dinosaurieleksaker för barn som älskar att ryta

Uppdaterad 3 augusti, 2022

Publicerad

Dinosaurier har fascinerat både barn och vuxna i många år. Det är ett väldigt populärt intresse bland barn, vars fantasi väcks av dessa gigantiska, förhistoriska varelser. Många barn lär sig till och med namnen på dinosaurierna och slukar massor av information om deras storlek, matvanor och livsmiljö.

Vissa föräldrar oroar sig över att intresset för dinosaurier kan leda till våldsamma eller aggressiva lekar, men det är den spännande, kraftfulla naturen hos dinosaurierna som ofta lockar barnen. Den fantasifulla lek detta ger upphov till kan visserligen verka aggressiv, men är ett säkert utrymme för barn att experimentera med olika typer av känslor i. Ur detta hänseende kan dinosaurielek vara väldigt hjälpsam, och den har massor av andra fördelar utöver det! När barn lär sig om dinosaurier lär de sig även att ägna sig åt sina egna intressen, göra efterforskningar, lyssna och läsa, memorera fakta och sedan använda allt detta i leken. Utöver allt detta får barnen upp ögonen för saker som klassificering och matematiska mått, och tränar ofta tal- och språkförmågor när de försöker uttala de kluriga namnen. Kort sagt är dinosaurier ett riktigt bra intresse för barn, eftersom det bjuder på så många möjligheter att lära sig.

Om du har en dinosaurieälskare i ditt liv kanske du undrar vilka de bästa dinosaurieleksakerna under 2022 är. Vi har samlat ett urval av de bästa för att hjälpa dig att välja något som utvecklar barnets intresse för dinosaurier.

1. Dinosauriefigurer med Lekmatta

Dinosaur Toy Figure with Playmat
Motivering: Bygg en egen dinosauriepark med massor av olika dinosaurier.

Med dessa Dinosauriefigurer med lekmatta är det enkelt att upprätta en egen dinosauriepark, precis som i Jurassic Park! Setet inkluderar tolv realistiska dinosauriemodeller, träd, stenar, en dinosaurielekmatta att leka på, ett häfte med dinosaurienamn och en förvaringslåda.

Med det inkluderade häftet kan barnen lära sig namnen på dinosaurierna och börja leta efter likheter och skillnader mellan de olika typerna, medan de lär sig om varför de fick just dessa namn. Lekmattan är designad för att vara tillräckligt stor för 2–3 lekande barn på samma gång, så setet är perfekt för social lek och interaktioner. Allt är även gjort av icke-giftiga plaster, så att man kan vara trygg med vetskapen att det är säkert och barnlämpligt, och dessutom robust och hållbart.

Fördelar
 • Tolv dinosaurier
 • Lekmatta som grund för leken
 • Inkluderar informationshäfte
 • Kommer i en förvaringslåda
 • Icke-giftig plast
Nackdelar
 • Gjord av plast – mindre miljövänligt

2. Lego Jurassic World – Dilofosauren är Lös-setet

Lego Jurassic World Dilophosaurus on the Loose Set
Motivering: Ett roligt Lego-set med massor av detaljer – perfekt för fantasifull lek baserad på filmen Jurassic World.

Lego Jurassic World – Dilofosauren är lös är ytterligare ett samarbete mellan Lego och Jurassic World. Setet kommer garanterat bli älskat av alla Lego- och Jurassic World-fantaster, och om barnet du ska köpa till gillar båda så har du sannerligen hittat en vinnare!

Det här Lego-setet inkluderar ett marknadsstånd format som ett dinosauriehuvud, Owen Gradys drönare och en dinosauriefigur, såväl som en del tillbehör, som en spade, en kvast och ett nät. De har tänkt på alla detaljer när det kommer till drönaren, som har fyra roterande rotorer och en funktion för att skjuta ut nätet. Det här Lego-setet inkluderar även tre minifigurer baserade på Jurassic World-filmen: Owen Grady, Hudson Harper och en parkarbetare. Perfekt för att återskapa scener från filmen.

Fördelar
 • Lego- och Jurassic World-samarbete
 • Inkluderar massor av tillbehör
 • Tre minifigurer
 • Drönaren har snurrande rotorer och nätskjutare
 • Kompatibelt med andra Lego-set
Nackdelar
 • Massor av småbitar – kräver noggrann förvaring

3. Vanplay Ta isär-Dinosaurier med Elektrisk Skruvdragare

Vanplay Take Apart Dinosaur Toy with Electric Drill
Motivering: Uppmuntra byggande och ingenjörskap med detta populära intresse i åtanke.

Byggande och ingenjörskap är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, så det kan vara en bra idé att börja etablera dessa färdigheter tidigt i livet. Vanplay Ta isär-dinosaurier med elektrisk skruvdragare inkluderar tre olika dinosauriemodeller som kan tas isär och byggas om med hjälp av skruvarna och den medföljande elektriska skruvdragaren.

Den elektriska skruvdragaren är helt säker för barn eftersom den automatiskt stängs av när den känner av hinder eller för mycket motstånd. Den kan även rotera åt båda hållen för att hjälpa barn att både lossa och skruva fast skruvarna som inkluderas med dinosaurierna. Det här setet är perfekt för att förbättra koordinationen mellan hand och öga såväl som finmotoriken, samtidigt som det stärker styrkan i händer och fingrar, vilket är bra när man ska skriva. Dinosauriemodellerna är gjorda av icke-giftig plast och hjälper till att uppmuntra logiskt tänkande, rumslig medvetenhet och problemlösning, som barn kommer ha användning av hela livet.

Fördelar
 • Inkluderar tre modeller
 • Säker elektrisk skruvdragare
 • Förbättrar koordinationen mellan hand och öga
 • Icke-giftig, återvinningsbar plast
 • Uppmuntrar logiskt tänkande och problemlösning
Nackdelar
 • Kräver batterier – inkluderas ej
 • Smådelar

4. Jurassic World Indominus Rex – Förgör och Sluka

Jurassic World Destroy 'n Devour Indominus Rex
Motivering: Den här dinosaurien är inspirerad av filmen Jurassic World och kommer garanterat att bli ett populärt tillskott i samlingen.

Vad köper man till ett barn som har alla vanliga typer av dinosaurier i sin samling, men fortfarande verkligen älskar dinosaurier? Vad sägs om en Indominous rex? Om du nu tänker att du inte minns att det finns någon dinosaurie med det namnet så har du rätt! Indominous rex är en påhittad dinosaurie som forskarna i filmen Jurassic World skapar, och den är lika skrämmande som den är dödlig.

Jurassic World Indominus rex – förgör och sluka är perfekt för Jurassic World-fans eller bara fantasifulla barn, och är en perfekt present. Den är full med häftiga funktioner, som rörliga armar, ljudeffekter, käftar som kan slås igen och rytande ljud – det är en actionfigur som är perfekt för fantasifullt rollspel. Det finns till och med en LED-lampa i halsen som lyser upp en människofigur som dinosaurien ätit! Figuren kommer även med ett Dino Rivals-samlarkort, med information om dinosauriens kännetecken och statistik. Det finns dessutom en gratis-app att ladda ner, med vilken man kan skanna dinosaurien och lära sig mer om den.

Fördelar
 • Baserad på Jurassic World-filmen
 • Rörliga delar
 • Ljus och ljud
 • Kommer med ett samlarkort
 • Gratis app
Nackdelar
 • Inte en faktisk, historisk dinosaurie

5. VTech Mata mig Dinosaurieunge

VTech Baby Feed Me Dino
Motivering: En gullig, interaktiv dinovän med massor av möjligheter för inlärning.

Vtech är ett märke som är bra för att introducera barn till teknik och uppmuntra inlärning. Vtech Mata mig dinosarieunge lever upp till märkets rykte om att ta fram högkvalitativ och barnvänlig teknik. Den är designad för att introducera yngre barn till siffror, att räkna, former och musik, och den här interaktiva dinovännen är lika full av funktioner som den är gullig!

Med över 100 ljud och melodier kommer Mata mig-dinon att förtrolla både bebisar och småbarn som älskar att dansa till musik. Den kommer även att lära dem om orsak och verkan när de trycker på knapparna eller matar dinosaurien. Den här leksaken kommer med åtta bitar leksaksmat som kan ges till dinosaurien, vilket uppmuntrar barn att leka, utforska och experimentera samtidigt som koordinationen mellan hand och öga såväl som språket utvecklas.

Fördelar
 • Välrenommerat märke inom teknik för barn
 • Introducerar siffror, att räkna och former
 • Fler än 100 ljud och melodier
 • Förbättrar koordinationen mellan hand och öga
 • Främjar tal- och språkutveckling
Nackdelar
 • Kräver batterier (inkluderas)

6. Playmobil Dinos T-Rex Attack med Raptor och Fyrhjuling

Playmobil Dinos T-Rex Attack with Raptor and Quad
Motivering: Ett häftigt lekset med dinosaurietema från Playmobil.

Playmobil har extremt populära lekprodukter, och inte utan anledning. De främjar fantasifull, kreativ lek där barnen följer instruktioner och förbättrar sin förmåga att bygga. Playmobil Dinos T-Rex attack med raptor och fyrhjuling är ett set som inkluderar två dinosaurier – en T-rex och en raptor – såväl som en fyrhjuling.

Alla Playmobil-produkter är designade för att vara enkla för barn att hålla och hantera, och det här setet är inget undantag. Dinosauriernas armar, ben och huvuden kan röra på sig medan fyrhjulingen har en fjäderdriven motor, så om man drar tillbaka och släpper den så åker den framåt. Actionfigurens tillbehör kan förvaras antingen på själva figuren eller på fyrhjulingen.

Fördelar
 • Playmobil är ett populärt märke
 • Enkelt för barn att hålla och använda
 • Inkluderar två dinosaurier och en fyrhjuling
 • Fjäderdriven motor
 • Kompatibelt med andra Playmobil-set
Nackdelar
 • Gjort av plast – mindre miljövänligt

7. Peterkin Lekset med Mjuka Dinosaurieungar

Peterkin Soft Touch Baby Dinosaur Playset
Motivering: Gulliga dinosaurieungar som är perfekta för yngre barn.

Yngre barn kommer att älska Peterkin lekset med mjuka dinosaurieungar. De är gjorda av ett mjukt, böjligt material och i perfekt storlek för små händer. Setet inkluderar fem olika dinosaurieungar: brachiosaurus, triceratops, tyrannosaurus rex, brontosaurus, stegosaurus och ankylosaurus.

Dinosaurierna är trovärdigt modellerade baserat på vetenskapliga idéer om hur dinosaurieungar såg ut, så de är bra för både inlärning och lek. Dinosaurierna är tillräckligt hållbara för att klämmas, bli trampade på eller överkörda med leksaksbilar, så de passar perfekt för småbarns lekrum!

Fördelar
 • Mjukt, böjligt material
 • Perfekt storlek för småbarnshänder
 • Inkluderar fem olika dinosaurieungar
 • Realistiskt modellerade
 • Hållbara och klämbara
Nackdelar
 • Inga rörliga leder

8. Eala LED-Nattlampa med 3D-Dinosaurie

Eala 3D Dinosaur LED Night Light
Motivering: Den här nattlampan är en praktisk present för ett dinosaurieälskande barns sovrum.

Om dinosaurieälskaren du ska köpa något till redan har massor av dinosaurieleksaker, då kan det vara en bra idé att leta efter något mer praktiskt som present. Eala LED-nattlampa med 3D-dinosaurie kan vara ett bra alternativ. Den har inte bara dinosaurietema och hög coolhetsfaktor, utan är även användbar att ha i sovrummet, så både föräldrar och barn lär bli glada över den här presenten!

Denna nattlampa kombinerar akryl och tvådimensionella paneler för att skapa en imponerande 3D-dinosaurie som verkligen höjer inredningen i sovrummet samtidigt som den avger ett dovt sken nattetid. Färgen hos ljuset kan ändras med knappar på lampan eller med en fjärrkontroll, så att färgen kan matchas efter rummet eller barnets humör. Lampan kan drivas med en USB-kabel eller batterier.

Fördelar
 • Praktisk present
 • Dovt sken
 • 3D-dinosauriebild
 • Matchar dekoren
 • Ändrar färg
Nackdelar
 • Kan kräva batterier

9. Melissa & Doug Set med Dinosauriestämplar

Melissa & Doug Dinosaur Stamp Set
Motivering: En pysselaktivitet med dinosaurietema för att uppmuntra kreativitet.

Ytterligare ett alternativ för barnet som redan har alla dinosaurieleksaker är Melissa & Doug set med dinosauriestämplar. Det är en lite annorlunda present, samtidigt som den tar hänsyn till barnets intresse för dinosaurier. Melissa & Doug är ett märke som är känt för sina miljövänliga träleksaker, och detta set är inget undantag. Användningen av plast är minimal och stämplarna är huvudsakligen skapade av trä, med en vacker förvaringslåda som också är i trä.

Att stämpla är en bra aktivitet för barn eftersom det lär dem om orsak och verkan, utöver att hjälpa dem att utveckla koordination mellan hand och öga. Setet inkluderar åtta stämplar med dinosaurietema och en bläckdyna, så att barnen kan utveckla sin kreativitet när de skapar kort, bilder och mer.

Fördelar
 • Miljövänlig träleksak
 • Kommer med förvaringslåda
 • Åtta stämplar
 • Inkluderar fem färgpennor
 • Utvecklar koordinationen mellan hand och öga
Nackdelar
 • Bläcket kan fläcka

10. Lego Creator Mäktig Dinosaurieleksak – 3-i-1-Modell

Lego Creator Mighty Dinosaurs Toy, 3 in 1 Model
Motivering: Tre modeller i ett set – kommer du att bygga en T-rex, en triceratops eller en pterodactyl?

Lego Creator mäktig dinosaurieleksak – 3-i-1-modell är perfekt för att hålla barnen sysselsatta! Setet kan användas för att bygga tre olika modeller, så när en är klar kan barnet plocka isär den och helt enkelt börja med nästa.

Lego är en perfekt present eftersom den inte bara håller barnen underhållna, utan även hjälper till att utveckla en rad olika förmågor, såsom att följa instruktioner, bygga saker, koordination mellan hand och öga, finmotorik och ihärdighet. Det här setet är tillräckligt svårt för att vara utmanande och samtidigt roligt. T-rexen kan ställas i olika ställningar och är ett praktiskt exempel på de olika leder som används inom konstruktion.

Fördelar
 • Tre modeller i ett set
 • Utvecklar förmågan att bygga
 • Förbättrar koordinationen mellan hand och öga
 • Utmanande bygge
 • Kompatibelt med andra Lego-set
Nackdelar
 • Små delar – lämpar sig inte för yngre barn

11. Vimzone Dinosauriebilar

Vimzone Dinosaur Cars
Motivering: Kombinerar allt det roliga med dinosaurier och bilar i två leksaker – med både ljud och ljus!

Dinosaurier och bilar är två populära ämnen bland yngre barn, så varför inte ge dem båda två? Vimzone dinosauriebilar kombinerar dessa två populära intressen i två häftiga leksaker. Dinosauriebilarna är designade för att se ut som dinosaurier – med texturerade detaljer – men kan köras precis som bilar. De kommer dessutom med LED-ljus och ljud, vilket gör dem till väldigt spännande leksaker!

Dinosauriebilarna är gjorda av högkvalitativ, hållbar och BPA-fri plast, och är designade för att vara säkra för barn samtidigt som de klarar av ofrånkomliga smällar under leken. Batterier och en skruvmejsel inkluderas i setet, så barnen kan sätta igång att leka direkt.

Fördelar
 • Kombinerar två populära intressen
 • Batteridrivna
 • Ljus och ljud
 • Hållbar, BPA-fri plast
 • Inkluderar batterier och skruvmejsel
Nackdelar
 • Fungerar inte bra på tjocka mattor

12. Lego Jurassic World Konfrontation med Baryonyx: Dinosaurie och Skattjakt

Lego Jurassic World Baryonyx Face-Off: The Treasure Hunt Dinosaur
Motivering: Ett samarbete mellan Lego och Jurassic World som kombinerar byggande med kreativ lek.

Det här setet är ett samarbete mellan två stora märken: Lego och Jurassic World. Lego är ett fantastiskt sätt att utveckla en rad olika förmågor, så det här setet är det perfekta sättet att bygga vidare på intresset för dinosaurier och Jurassic World för att uppmuntra till utveckling. Lego Jurassic World konfrontation med baryonyx: dinosaurie och skattjakt är ett set som inkluderar en djungelscen, en gömd skatt, en dinosaurie av typen baryonyx, fyra minifigurer, ett terrängfordon och massor av tillbehör.

Fantasifull lek är enkelt med alla små detaljer som inkluderas i detta set, och minifigurerna baseras på fyra karaktärer från Jurassic World-filmen: Owen Grady, Claire Dearing, Danny Nedermeyer och Sinjin Prescott, vilket uppmuntrar barn att återskapa populära scener från filmen och ger dem en utgångspunkt för egna berättelser. Med 434 bitar är detta set även ett utmanande byggprojekt.

Fördelar
 • Två välkända märken
 • Baseras på Jurassic World-filmen
 • Minifigurer baserade på karaktärer från filmen
 • Uppmuntrar fantasifull lek
 • 434 bitar
Nackdelar
 • Massor av små delar – kräver noggrann förvaring

13. Melissa & Doug T-Rex – Jättestort Gosedjur

Melissa & Doug T-Rex Giant Stuffed Animal
Motivering: Detta jättestora gosedjur föreställande en dinosaurie är perfekt som leksak eller dekor.

Ett jättestort gosedjur föreställande en dinosaurie är en perfekt leksak att gosa med eller bara en häftig del av inredningen i ett barns sov- eller lekrum. Om barnet du ska köpa en present till har rum i sitt hjärta eller hem för ett gigantiskt, realistiskt gosedjur, då kan Melissa & Doug T-rex jättestort gosedjur vara den perfekta gåvan.

Denna djärva, färggranna T-rex står på två ben och har vackra mönster baserat på vad forskare tror att den kan ha sett ut. Melissa & Doug är ett populärt märke som man tryggt kan köpa från, eftersom företaget utlovar 100 % nöjdhetsgaranti. Med sina 66 cm är denna leksak definitivt en imponerande present!

Fördelar
 • Kan användas som leksak eller inredning
 • Står på två ben
 • Realistiska mönster
 • 100 % nöjdhetsgaranti
 • 66 cm hög
Nackdelar
 • Stort föremål som kräver utrymme

14. Jurassic World Mosasaurus med Realistiskt Skinn

Jurassic World Real Feel Mosasaurus
Motivering: Skinn med autentisk textur innebär att den här dinosaurieleksaken känns som den äkta varan!

Du kan inte direkt ge ett barn en dinosaurie att ha som husdjur, men Jurassic World Mososaurus med realistiskt skinn kan vara det näst bästa alternativet. Den baseras på det uråldriga, marina djuret mosasaurus, och den här leksaken är en del av det populära produktutbudet från filmen Jurassic World. Mosasaurusen har designats för att kännas så realistisk som möjligt, med texturerat skinn, realistisk skulptering och naturligt rörliga leder.

Mosasaurus är perfekt för Jurassic World-älskare och fantasifullt rollspel. Barn kan återskapa scener från de populära filmerna eller skapa egna berättelser när de leker, vilket gör det här till ett idealiskt sätt att sporra kreativiteten såväl som kommunikationsförmågorna på.

Fördelar
 • Baseras på Jurassic World
 • Marin varelse – tillför variation i dinosauriesamlingen
 • Texturerat skinn
 • Rörliga leder
 • Perfekt för fantasifullt rollspel
Nackdelar
 • Stor figur – kräver förvaringsutrymme

15. Dinosaurie-Racebana

Dinosaur Race Track
Motivering: Designa en egen racebana för att tävla och fly från dinosaurierna!

Dinosaurie-racebanan är ett fantastiskt sätt att kombinera flera olika intressen i en och samma leksak: racebilar, dinosaurier, byggande och teknik. Med 142 banbitar som kan knäppas ihop i ett oändligt antal olika variationer är detta en perfekt leksak för att främja byggförmågan och kreativiteten. De inkluderade dinosauriefigurerna uppmuntrar fantasifull lek, där barnet kan skapa våghalsiga flykter och dinosaurieattacker.

Den inkluderade jeepen är batteridriven och följer banan, och man kan designa både kurvor och backar – setet inkluderar dessutom en grind och en bro. Banbitarna är gjorda av hållbar, flexibel och säker plast, och är framtagna för att klara av hårda tag. Som om det inte vore nog lyser de även i mörkret, så släck lyset, starta jeepen och lek med banan på ett ännu mer spännande sätt!

Fördelar
 • Främjar kreativitet och byggförmågan
 • 142 bandelar
 • Inkluderar en bro
 • Fritt byggande
 • Lyser i mörkret
Nackdelar
 • Kräver batterier (inkluderas ej

Avslutande ord

Här har vi alltså några av de bästa dinosaurieleksakerna som är tillgängliga under 2022. Eftersom dinosaurier är ett så pass populärt intresse för barn finns det gott om olika böcker, leksaker och produkter på marknaden som fokuserar på detta tema. Det är just därför det kan bli lite överväldigande. Många av leksakerna vi valt vänder sig till flera olika intressen och uppmuntrar utveckling av gott om färdigheter, och därför är de fördelaktiga för barns inlärning och utbildning, utöver att givetvis vara roliga att leka med.

Olika åldersgrupper uppskattar olika leksaker och produkter, och det bör man ha i åtanke när man bläddrar bland produkterna vi valt ut. Många av dem lämpar sig dock för flera åldrar, eftersom vi försökt att välja leksaker som är något friare i hur man kan leka med dem, till exempel genom att kombinera dem med andra leksaker. Spännande intressen, som dinosaurier, är bra för att hjälpa barn utveckla en rad olika förmågor, inklusive: kunskap, ihärdighet, förmågan att bibehålla uppmärksamheten och bearbetning av information. Kort sagt är det här ett intresse med potentialen att höja IQ:n, så det är definitivt värt att uppmuntra! Vi hoppas att vår lista har hjälpt dig att hitta den perfekta presenten till dinosaurieälskaren du ska köpa något till.

Helena Dahlgren
Om Helena Dahlgren

Jag heter Helena och jag kan hjälpa dig att hitta den perfekta presenten. Oavsett om du vill ge dem något spännande eller något som verkligen kommer att överraska dem kommer jag att visa dig mina favoritpresenter och hjälpa dig att hitta en present som matchar mottagarens personlighet.

Mitt mål är att hjälpa dig att hitta en fantastisk present till de viktiga personerna i ditt liv, oavsett om de är svåra eller lätta att hitta present till. Så se till att kolla in mina guider och gör dig redo att sätta ett leende på mottagarens läppar!