15 roliga Barbie-leksaker för barn att använda sin kreativitet med

Uppdaterad 2 november, 2022

Publicerad

Barbie måste vara en av de kändaste leksakerna i världen. Den första Barbiedockan kom ut på marknaden 1959, och sedan dess har Barbieimperiet bara växt. Att leka med Barbiedockor är ett väldigt bra sätt för barn att förbättra sina sociala förmågor och sin fantasi, eftersom de leker genom att spela upp olika scenarier och experimentera med sociala situationer.

Mattels framgång med Barbie kan härledas till det faktum att de lyckats hålla produkterna fräscha genom att förbättra, innovera och skapa nya typer av dockor, utöver den klassiska, blonda Barbiedockan. Idag har Barbie en rad olika hus, fordon, vänner och karriärer, vilket innebär att möjligheterna att utöka samlingen av Barbiedockor är oändliga. Med så många olika sätt att leka och diverse karriärer såväl som koncept att experimentera med, är syftet med Barbie att låta barn leva ut sina drömmar. Men det innebär även att valmöjligheterna kring Barbieleksaker för barn kan vara överväldigande, och därför har vi listat några av de bästa här, för att hjälpa dig i ditt sökande.

1. Barbie Careers Ambulans och Klinik

Barbie Careers Care Clinic Ambulance
Motivering: Ett fullt utrustat sjukhus på hjul, perfekt för framtida sjukvårdare!

Det här är ett riktigt bra sätt att låta barn experimentera med sjukvårdsyrkena. Barbie Careers ambulans kan fällas ihop för att skapa en ambulans eller vecklas ut för att skapa ett sjukhus med tre rum, utrustat med all medicinsk utrustning som behövs! Det finns en röntgenmaskin, en tavla för syntest, ett undersökningsrum och till och med en souvenirbutik! Setet kommer med 20 inkluderade tillbehör, såsom ett stetoskop, blodtrycksmätare, gips och kryckor.

Setet kommer inte med någon docka, men är kompatibelt med alla dockor från det stora Barbieutbudet, så barnet kan välja vilka favoritdockor som ska vara läkare, sjuksköterskor, ambulansförare och patienter. Detta 2-i-1-fordon kommer med både ljus på taket och sirener, och är en perfekt present till en blivande läkare.

Fördelar
 • Uppmuntrar intresset för sjukvårdsyrken
 • Uppmuntrar berättande och fantasifull lek
 • Kommer med 20 tillbehör
 • Tre rum i sjukhuset
 • Ljus och ljud
Nackdelar
 • Kräver batterier

2. Barbie Drömhus Lekset

Barbie Dreamhouse Playset
Motivering: En uppdaterad version av Barbies ikoniska drömhus.

Barbies drömhus är en otroligt ikonisk produkt som barn kontinuerligt trånat efter under årens lopp. Med några års mellanrum har drömhuset uppdaterats och uppgraderats, och den här varianten har tre våningar, åtta rum och en riktig simbassäng! Ljus och ljud gör leken ännu mer realistisk och uppmuntrar rollspel, berättande och fantasifull lek.

Denna version av Barbies drömhus kommer dessutom med fler än 65 möbler och tillbehör, vilket gör det enkelt att hitta på massor av olika scenarier. Allt är givetvis kompatibelt med andra Barbieprodukter, så det är möjligt att utöka leken med andra Barbiedockor, leksaker eller tillbehör så att den anpassas efter barnens egna fantasi.

Fördelar
 • Tre våningar och åtta rum
 • Simbassäng
 • Ljus och ljud
 • 65 ytterligare tillbehör
 • Det populära Barbiemärket
Nackdelar
 • Dyr leksak

3. Barbie Dream-Lekset med Husbil

Barbie Dream Camper Playset
Motivering: En uppdaterad version av Barbies husbil, med riktig pool och vattenrutschkana.

Barbies husbils-set har funnits ett tag nu, men just denna utgåva har moderniserats och uppdaterats för att inkludera en rad olika funktioner. Denna husbil är designad i klassisk Barbierosa och kan skjutas runt som ett fordon eller omvandlas till ett 60 cm långt lekset med ett knapptryck – sidopanelen på fordonet öppnas då medan taket lyfts.

Inuti flyttas möblerna runt för att skapa bäddar, hängmattor, bord och stolar. Det finns till och med en garderob och ett badrum med handfat, dusch och toalett, så att Barbiedockorna verkligen kan campa i lyx! Det här setet inkluderar en bassäng som kan fyllas med vatten såväl som en vattenrutschkana med tillhörande stege. Det finns även gott om tillbehör, som en brasa, grillspett och marshmallows, vilket gör detta set utmärkt för berättande och fantasifull lek.

Fördelar
 • Kompatibelt med allt annat i Barbieutbudet
 • Sovplatser för fyra dockor
 • Simbassäng kan fyllas med vatten
 • Omvandla från fordon till lekset
Nackdelar
 • Inkluderar inte dockor

4. Barbie Garderob

Barbie Ultimate Closet
Motivering: Ett säkert utrymme där Barbie kan förvara alla sina utstyrslar och accessoarer!

Alla vet att Barbie älskar kläder och att klä upp sig i olika utstyrslar med söta accessoarer, som väskor och skor. Men föräldrar till barn som älskar Barbie vet även att alla dessa små tillbehör kan hamna överallt! Barbie ultimat garderob är en perfekt present som löser detta problem, med specifika utrymmen att hänga utstyrslar och förvara accessoarer i. Det gör det enkelt att förvara allt på samma plats, prydligt, organiserat och, framförallt, inte på golvet!

Garderoben är givetvis utsmyckad i Barbies klassiska stil, med gott om rosa och genomskinliga dörrar som låter en hålla koll på vad som finns inuti. Den utfällbara klädhängaren förvandlar produkten till ett lekset i miniatyr, så att Barbie enkelt kan välja mellan sina utstyrslar. Bärhandtaget gör den enkel att ta med sig hem till en kompis för lekträffar eller bara runt i huset.

Fördelar
 • Håller Barbies tillbehör organiserade
 • Bärhandtag
 • Utrymme för utstyrslar och accessoarer
 • Genomskinliga dörrar för att se in
 • En perfekt present
Nackdelar
 • Inkluderar inte tillbehör och dockor

5. Hugs ’N’ Horses – Barbie, Chelsea och två Hästar

Hugs 'N' Horses - Barbie and Chelsea and 2 Horses
Motivering: Små hästälskare kommer att älska att rollspela som hästskötare.

​Leksetet Hugs N’ Horses – Barbie, Chelsea och två hästar är helt perfekt för blivande ryttare eller veterinärer. Setet kommer med två dockor: en klassisk, blond Barbiedocka och hennes lillasyster Chelsea. Två hästar inkluderas dessutom i setet, så varje docka har en egen häst att ta hand om och rida, och det kommer även med många andra tillbehör.

Hästarnas huvuden guppar upp och ner för att härma realistiska rörelser, och allt man behöver för att ta hand om dem inkluderas: det finns ett kit för ryktning, en foderho, en hink, äpplen och morötter, höbalar, en korg och en filt. Det inkluderar även ridningstillbehör, som hjälmar, träns och sadlar. Det här setet är perfekt för barn som älskar att ta hand om djur, och det uppmuntrar dem att ägna sig åt fantasifull lek baserat på hästar och ridning.

Fördelar
 • Kommer med två dockor
 • Inkluderar 15 tillbehör
 • Uppmuntrar fantasifullt rollspel
 • Uppmuntrar intresset för ridning och djurskötsel
Nackdelar
 • Inkluderar inte något stall

6. Barbie Dreamplane Lekset med Pilotdocka

Barbie Dreamplane Playset with Pilot Doll
Motivering: Möjligheterna är skyhöga med Barbie Dreamplane-leksetet, som uppmuntrar förmågan att berätta.

Barbie Dreamplane-setet är ett flygplan i Barbiestorlek med alla tillbehör man kan tänkas behöva, och kan användas med dockor från alla andra set. Planet har klassisk Barbierosa färg och hjul som gör att det kan skjutas och dras fram. Det är dessutom lätt att öppna för att göra det lekande lätt att rollspela. Barbie har pilotuniform och tar därför kommando över uppgiften att inspirera barns intresse för flygindustrin.

Att rollspela semesterresor låter barnen improvisera sitt berättande såväl som att minnas och berätta om händelser de själva varit med om. Det är mycket populärt att leka med Barbie tillsammans med andra barn, och med utrymme för två passagerare och en pilot uppmuntrar Barbie Dreamplane-leksetet denna typ av social aktivitet. Setet inkluderar alla tillbehör man behöver för att leka flygresa, som resväskor och en vagn med snacks och dricka.

Fördelar
 • Kompatibelt med andra Barbie-set
 • Uppmuntrar fantasi och rollspel
 • Förbättrar förmågan att berätta
 • Främjar social lek
 • Inkluderar tillbehör
Nackdelar
 • Tillbehören är små och kräver noggrann förvaring

7. Barbie Strandbil med Dockor av Barbie och Ken

Barbie Beach Cruiser with Barbie and Ken Dolls
Motivering: Ytterligare ett fordon till Barbie! Strandbil-setet inkluderar två dockor, så det är bara att sätta igång att leka.

Denna tvåsitsiga bil utan tak är det perfekta fordonet för Barbiedockor. Det är en strandbil som är designad för att glida fram över sanden såväl som på vägarna, och givetvis är den rosa! Barbie strandbil med dockor av Barbie och Ken har snygga designdetaljer på fordonet, såsom silvriga Barbiedäck och svarta inslag.

etta set kommer med dockor av både Barbie och Ken, och är därmed redo att lekas med direkt. Barbie och Ken är dessutom klädda för en dag på stranden, vilket gör detta set perfekt för fantasifull lek som väcker drömmar om varma, soliga och avslappnande dagar på stranden.

Fördelar
 • Inkluderar två dockor
 • Båda dockorna är klädda för stranden
 • Däck som rör sig
 • Klassiskt Barbierosa
 • Kompatibel med andra set
Nackdelar
 • Bilen har bara plats för två

8. Barbie med Regnbågshår och Glitter

Barbie Rainbow Sparkle Hair Doll
Motivering: Inspirera framtida frisörer med denna roliga Barbie med regnbågsfärgat hår.

Barbie med regnbågshår och glitter är perfekt för barn som älskar att experimentera med olika frisyrer. Med sina långa regnbågslockar är denna Barbie den perfekta modellen för olika frisyrer. Hon kommer med allt som behövs för att skapa en rad olika stilar.

Barnen kan använda kammen för att borsta Barbies hår eller hårbanden och spännena för att öva på och bemästra en rad olika stilar, inklusive uppsättningar, flätor och hästsvansar. Något som är ännu mer spännande än regnbågshår, om det är möjligt, är glittrigt regnbågshår. Barnen får nämligen chansen att lägga till skimrande glitter i Barbies regnbågshår med hjälp av kammen och glittergel. Geltuben fästs vid kammen för att undvika kladd och det går att tvätta ur med vatten, så att man kan leka om och om igen.

Fördelar
 • Perfekt för att öva på frisyrer
 • Inkluderar hårband och spännen
 • Gelen fästs vid kammen för mindre kladd
 • Tvättas bort med vatten
Nackdelar
 • Geltuben är liten och tar slut efter några användningar

9. Barbie Ken Badvaktsdocka

Barbie Ken Lifeguard Doll
Motivering: Badvakten Ken står redo att hjälpa alla badande som behöver hjälp och är ett ypperligt tillskott till alla Barbiesamlingar.

Ken är vanligtvis Barbies pojkvän, och massor av barn gillar att använda honom för att experimentera med saker som vänskap, romantik och relationer. Ken har, precis som Barbie, en rad olika karriärer, och Barbie Ken badvaktsdockan ger oss Ken med badvaktskläder, redo att rädda badgäster i nöd.

Denna Kendocka är en perfekt present till barn som älskar vatten och att bada, eftersom den inspirerar dem att utveckla sina egna färdigheter inom livräddning. Dockan är klädd i en klassisk badvaktsuniform och är utrustad med visselpipa och livboj. Denna Kendocka har ett väldigt överkomligt pris och är ett riktigt bra sätt att tillföra lite mångfald till Barbiesamlingen.

Fördelar
 • Uppmuntrar social lek
 • Perfekt för barn som älskar att simma
 • Kommer med badvaktsuniform
 • Inkluderar badvaktsredskap
Nackdelar
 • Inkluderar inte badvaktstorn

10. Barbie Estate Trevånigt Radhus

Barbie Estate Three-Story Town House
Motivering: Ytterligare ett vackert hus för Barbie, detta med tre våningar och takterrass.

Vackra hem är ett vanligt inslag när det kommer till Barbie, och Barbie Estate trevånigt radhus är inget undantag. Det har tre våningar och takterrass, och bjuder på massor av lekutrymme för alla typer av fantasifulla lekar och berättande. Att leka fantasifullt baserat på hem och familj är en storfavorit bland barn, eftersom det grundas i deras dagliga upplevelser i hemmet och med familjen.

Med fyra rum och en hiss för att färdas mellan våningarna finns det gott om saker som Barbie och hennes vänner kan ägna sig åt i detta hus. På övervåningen finns det till och med en garderob där hon kan förvara alla sina kläder och accessoarer. Detta set kommer med alla tillbehör och möbler man behöver för att leka.

Fördelar
 • Trevånigt radhus
 • Fyra rum
 • Inkluderar möbler och tillbehör
 • Perfekt för rollspel kring hem och familj
 • Tränar förmågan att berätta
Nackdelar
 • Inkluderar inte dockor

11. Barbie – Barnvaktande Brunettdocka med Bebis och Tillbehör

Barbie Babysitter Brunette Doll with Baby and Accessories
Motivering: Lek barnskötare och barnvakt med alla tillbehör som inkluderas i detta set.

Barbies lillasyster Skipper älskar att sitta barnvakt, och denna Barbie –barnvaktande brunettdocka med bebis och tillbehör är ett perfekt set för barn som älskar att leka fantasifullt med bebisar. Att sitta barnvakt är vanligt förekommande i familjer, vilket innebär att detta är perfekt för fantasifullt berättande.

Det finns gott om smarta, roliga funktioner i detta set: man kan till exempel doppa barnets sked i kallt vatten och hålla den mot dess ansikte för att se mat dyka upp runt munnen, som om hon har ätit! Med varmt vatten torkar man sedan av barnets ansikte för att få bort matkladdet. Detta är en funktion som blivande barnvakter garanterat kommer att gilla.

Fördelar
 • Brunettdocka av Skipper
 • Inkluderar bebisdocka
 • Perfekt för fantasifull lek
 • Färgskiftande teknik på bebisens ansikte
 • Kommer med massor av tillbehör
Nackdelar
 • Barbiekläder passar inte Skipper

12. Barbie Dreamtopia Prinsessdocka på Kunglig Bal

Barbie Dreamtopia Royal Ball Princess Doll
Motivering: Dreamtopia prinsessdocka på kunglig bal är perfekt för prinsesslekar och kommer med en rad vackra tillbehör.

Fantasifulla prinsesslekar är tidlösa och något som barn älskat i alla tider. Dreamtopia-utbudet baseras på en drömsk, glittrig och magisk värld med feer, sjöjungfrur och enhörningar, och Barbie Dreamtopia prinsessdocka på kunglig bal är en docka med en minst sagt magiskt utseende. Hon har en glittrig, regnbågsfärgad balklänning, hår med rosa slingor och skor i sann prinsesstil.

Barnen kan lägga till de slutliga detaljerna i dockans klädsel genom att välja mellan flera accessoarer som inkluderas med setet: en rosa tiara, en lila tiara, ett rosa halsband, ett turkost halsband och en skimrande rosa trollstav. Setet inkluderar dessutom en hårborste, så att Barbies hår kan borstas och stylas.

Fördelar
 • Uppmuntrar fantasifull lek
 • En del av Dreamtopia-utbudet
 • Inkluderar flera accessoarer
 • Håret kan borstas
Nackdelar
 • Dockan kan inte stå på egen hand

13. Barbie Dreamtopia-Set med Docka och Slott

Barbie Dreamtopia Doll and Castle Set
Motivering: Detta bärbara lekset är från Dreamtopia-utbudet och har otroligt vackra och magiska detaljer.

Barbie Dreamtopia-utbudet blir allt populärare, och av god anledning! Dreamtopia har massor av glitter och magiska inslag, och är perfekt för att stödja barns fantasifulla lek. Detta sagoslott är designat för att ha perfekt storlek för Barbiedockor och dessutom vara bärbart med hjälp av det inbyggda handtaget.

Dockhuset öppnar sig till ett större lekområde med fyra olika områden och magiskt förvandlande möbler, vilket utökar möjligheterna för lek. Prinsesstronen kan till exempel vecklas ut till en säng med en mjuk, regnbågsfärgad filt. Setet kommer med gott om tillbehör, inklusive en teservis och tårta, tiaror, halsband, parfym och ett gulligt Barbiehusdjur vid namn Honey, som har ett eget tuggben och valptillbehör.

Fördelar
 • Fyra olika områden
 • Inkluderar möbler
 • Möbler som kan omvandlas
 • Inkluderar Barbiedocka och husdjur
 • Bärhandtag gör det lätt att ta med
Nackdelar
 • Stort föremål som kräver plats för att leka med

14. Barbie Malibu Hus

Barbie Malibu House Playset
Motivering: Barbie Malibu-huset är ett lekset som uppmuntrar massor av fantasifullt rollspel.

Dockhus främjar en rad olika typer av fantasifullt, kreativt rollspel och låter barn utveckla sina tal- och språkförmågor när de berättar historier och talar åt olika karaktärer i leken. Barbie Malibu-huset lär locka en rad olika åldrar och kan användas med andra Barbieprodukter och dockor.

Detta Barbiehus har två våningar och sex rum, och öppnas utåt för att skapa ett lekutrymme som är 60 cm brett, vilket gör det enklare för barnen att komma åt huset och leka. Möblerna kan omvandlas för att utöka leken ytterligare – barnen kan vända på väggen i vardagsrummet för att komma åt ett underhållningsrum och en gunga, eller dra ut en våningssäng från sovrumstaket! Setet kommer med fler än 25 tillbehör som stödjer fantasifull lek och är perfekta för barn från tre år och upp.

Fördelar
 • Populärt Barbiemärke
 • Kan fällas ihop för enkel förvaring
 • Inkluderar 25 tillbehör
 • Två våningar, sex rum
Nackdelar
 • Inkluderar inte dockor

15. Barbie Skipper Barnvakt och Climb ’n Explore-Klätterställning

Barbie Skipper Babysitters Inc Climb 'n Explore Playground
Motivering: Ett lekplats-set med fungerande gunga och två inkluderade dockor.

Barbie Skipper barnvakt och Climb ’n Explore-klätterställning är ett lekset som inkluderar Barbies lillasyster Skipper och en småbarnsdocka. Skipper älskar att sitta barnvakt, vilket gör detta set perfekt för barn som är intresserade av att leka med bebisar och att ta hand om barn.

Lekplatsen har en fungerande gunga, en ratt man kan snurra på och snurrande block man kan spela luffarschack med. Setet inkluderar även en behållare med formbar sand som kan användas i sandlådan tillsammans med en spade och en slottsform. Setet är kompatibelt med alla andra Barbie-set, men passar framförallt bra att kombinera med andra set i barnvaktsutbudet.

Fördelar
 • Inkluderar två dockor
 • Uppmuntrar intresset för bebisar och skötsel av barn
 • Fungerande gunga, ratt och klossar med luffarschack
 • Kommer med formbar sand till sandlådan
 • Kompatibelt med andra Barbie-set
Nackdelar
 • Vanliga Barbiekläder passar inte Skipper

Slutliga ord

Richard Dickson, vd och operativ chef för Mattel, sa:

“Barbie speglar världen som flickor ser omkring sig. Hennes förmåga att utvecklas och växa med tiden samtidigt som hon är sin anda trogen är central för varför Barbie är den främsta modedockan i världen.”

I den här listan har vi bara sett några exempel på hur Barbiedockor har utvecklats inför 2022, med en rad olika karriärsval, fantasifulla lekscenarier, fordon och hus.

Det som är bra med Barbieprodukterna är att alla set kan användas tillsammans med varandra. En Dreamtopia-docka kan till exempel göra sig hemma i Barbies drömhus och ta en åktur i strandbilen med Ken, samtidigt som Skipper är barnvakt vid Climb ’n Explore-klätterställningen och Chelsea rider på sin häst! Vi hoppas att den här listan hjälpt dig att få upp ögonen för några av de bästa Barbieleksakerna för barn i år och att den gett dig några bra presentidéer.

Helena Dahlgren
Om Helena Dahlgren

Jag heter Helena och jag kan hjälpa dig att hitta den perfekta presenten. Oavsett om du vill ge dem något spännande eller något som verkligen kommer att överraska dem kommer jag att visa dig mina favoritpresenter och hjälpa dig att hitta en present som matchar mottagarens personlighet.

Mitt mål är att hjälpa dig att hitta en fantastisk present till de viktiga personerna i ditt liv, oavsett om de är svåra eller lätta att hitta present till. Så se till att kolla in mina guider och gör dig redo att sätta ett leende på mottagarens läppar!